Αιχμές για μεταρρυθμίσεις που έμειναν στα χαρτιά άφησε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ασκώντας παράλληλα κριτική προς την κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στη σύνταξη του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει υποβάλει στους δανειστές.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας συνέντευξης Τύπου από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου ο Θεόδωρος Φέσσας, μαζί με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Ακη Σκέρτσο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας μελετών Deloitte Σωτήρη Μπατζιά, παρουσίασαν μία νέα πρόταση (εργαλειοθήκη) για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Μάλιστα συνέστησε στον Πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για την υλοποίηση πολιτικών που θα είναι φιλικές προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.
Ο Θεόδωρος Φέσσας ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί μέσω των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, καθώς και άλλων νόμων, τα χαρακτήρισε «πενιχρά» εξηγώντας πως «πολλοί νόμοι μένουν στα χαρτιά». Ο Ακης Σκέρτσος από τη μεριά του συμπλήρωσε ότι στην κυβέρνηση «δεν πιστεύουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις». Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός πως η Ελλάδα υπολείπεται έναντι αντίστοιχων δεικτών της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος για την εκδίκαση διαφορών στην Ελλάδα είναι 960 μέρες, όταν στην Ευρώπη είναι 270.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο εκπρόσωπο των εργοδοτών «στα χρόνια της κρίσης 2009-2017 η Ελλάδα στερήθηκε 100 δισ. ευρώ επενδύσεων. Η ανάκτησή τους σταδιακά σε βάθος πενταετίας μπορεί να εξασφαλίσει κατά μέσο όρο επιπλέον 15 με 20 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 200.000 με 250.000 θέσεις εργασίας». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ συνέστησε πως «ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική. Είναι ανάγκη να αρθούν οι αβεβαιότητες και ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών να αλλάξει το κλίμα».
Προτροπές. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Θεόδωρος Φέσσας διευκρίνισε ότι η προτροπή του απευθύνεται στον εκάστοτε πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πολιτεία οφείλει να είναι προσανατολισμένη σε παραγωγικές επενδύσεις». Εσπευσε δε να επαινέσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Πράττει σωστά και προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο άφησε σαφέστατες αιχμές για το αναπτυξιακό σχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές: «Δεν έχουμε κληθεί σε κάποια συζήτηση αλλά και από τις προτάσεις που έχουμε δημοσιεύσει και τα υπομνήματα που στείλαμε στα υπουργεία, διαπιστώνουμε ότι δεν εισακουστήκαμε».