Χειροπέδες σε ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της γεωργιανής μαφίας, με ευρωπαϊκής εμβέλειας δράση, έβαλαν με μια υψηλού ρίσκου επιχείρηση αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον 57χρονο Γεωργιανό Λάσα Σουσανασβίλι, ηχηρό όνομα στους κύκλους της μαφίας, γνωστό με τα ψευδώνυμα Λίπος, Παχάν, Πατερούλης. Σύμφωνα δε με τις ισπανικές Αρχές, στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του κατέχει τον ανώτατο βαθμό της πανίσχυρης γεωργιανής μαφίας Vor V Zakone (Κλέφτης του Νόμου).
Για τη σύλληψή του και την αποδόμηση της συμμορίας του, που είχε αναπτύξει δράση στη Θεσσαλονίκη, τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις αξιωματούχων σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου έγιναν συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και ανταλλαγή πληροφοριών!
Το πράσινο φως για τη σύλληψη του αρχηγού και την εξάρθρωση του δικτύου του άναψε το περασμένο διήμερο με κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Λόγω της επικινδυνότητας στην επιχείρηση της Θεσσαλονίκης μετείχαν 100 αστυνομικοί!
Η κομβική επιχείρηση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή της Πυλαίας. Αποφασισμένοι για όλα, ο αρχηγός και οι δύο σωματοφύλακές του αντιστάθηκαν όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν σε αστυνομικό κλοιό. Εγκλωβίστηκαν όμως σε αυτοκίνητο και στην προσπάθεια να διαφύγουν, ο οδηγός του αυτοκινήτου εμβόλισε όχημα της Αστυνομίας. Ο ένας από τους σωματοφύλακες είχε πάνω του πιστόλι με σφαίρα στη θαλάμη.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης του δικτύου συνελήφθησαν ο αρχηγός, δύο ηγετικά στελέχη – υπαρχηγοί ηλικίας 56 και 49 χρόνων, καθώς και άλλα 11 μέλη (ανάμεσά τους δύο Αρμένιοι και ένας Ρώσος) του κυκλώματος. Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονταν σε online επικοινωνία με τις αντίστοιχες γαλλικές Αρχές, οι οποίες επίσης συνέλαβαν 17 μέλη του δικτύου.
Για συμμετοχή στον ελληνικό βραχίονα της συμμορίας, ταυτοποιήθηκαν επίσης 12 συνεργοί, εκ των οποίων οι 10 ανήκαν στον επιχειρησιακό τομέα, ενώ οι άλλοι δύο ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών. Η δράση της συμμορίας εκτιμάται ότι άρχισε από τα μέσα του 2015 και είχε τη δυνατότητα να διαπράττει δύο και τρεις διαρρήξεις την ημέρα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο διαπιστώθηκε ότι διέπραξε 56 διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια, με την αξία των κλοπιμαίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το δίκτυο είχε παράλληλη δράση και σε πόλεις της Γαλλίας, όπως η Βρετάνη και η Νορμανδία. Η δομή της συμμορίας ακολουθούσε το σύστημα της πυραμίδας. Στην κορυφή ήταν ο vor, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα, και στις επόμενες θέσεις οι υπαρχηγοί – βοηθοί, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις επιχειρήσεις.
Αρχιμαφιόζος με γεμάτο «βιογραφικό»
Ο 57χρονος αρχιμαφιόζος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2012 σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, όπου είχε καταφύγει χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας. Τότε είχε συλληφθεί επειδή εις βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα που είχαν εκδοθεί έπειτα από αιτήματα της Ισπανίας και της Γεωργίας. Τα κακουργήματα για τα οποία καταζητούνταν, όπως διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμοί, ξέπλυμα χρήματος σε όλη την Ευρώπη, έδιναν το στίγμα της δράσης του και σκιαγραφούσαν το προφίλ του. Για τις ισπανικές Αρχές θεωρούνταν ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς με δράση στη χώρα τους και γι’ αυτόν τον λόγο είχαν ζητήσει επίμονα την έκδοσή του. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές αρνήθηκαν την έκδοση, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ισπανικών Αρχών.
O γεωργιανός μαφιόζος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών. Τελικά, τον Ιούλιο του 2015 αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, καθώς επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η φήμη του, στο μεταξύ, είχε περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται ότι είχε στείλει εξώδικο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επειδή τον είχε κατηγορήσει ως Νο 1 κακοποιό. Ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά τις κατηγορίες και ισχυριζόταν ότι ήταν θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας του πρώην προέδρου της Γεωργίας.