Το μασάζ το καλό, το δυνατό, το αθλητικό, το «πάτησε εδώ που νιώθω σφιχτός»… Και τι δεν έχω ή έχεις ακούσει για αυτό το έρμο το «μασάζ».
Ας πούμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό.
Αφησε να σου κάνουν μασάζ ή πιο σωστά «μάλαξη» αυτοί που ξέρουν, δηλαδή οι φυσικοθεραπευτές. Ξέχασε την εικόνα της όμορφης κοπέλας ή του στιβαρού μουστακαλή από πάνω σου. Νομίζω έγινα κατανοητή.
«Δεν φτάνει που δίνω έναν σκασμό λεφτά για παπούτσια, ρούχα και ταξίδια για αγώνες, θα δώσω τώρα και για μασάζ;» θα μου πεις.
Λάθος σου, γιατί δεν κοστίζει τόσο και κυρίως γιατί είναι σημαντικό τόσο ως αποθεραπεία όσο και για τις επιδόσεις σου.
Το μασάζ θα διώξει αυτό το ενοχλητικό γαλακτικό οξύ. Θα τονώσει τις νευρικές απολήξεις και τον μυϊκό ιστό, θα επαναδομήσει τους τραυματισμένους ιστούς και θα σε βοηθήσει στην ψυχολογία σου… Ουπς, πολλές άγνωστες λέξεις. Εννοώ θα σε ξεκουράσει.
«Αρα κάνω μασάζ έπειτα από λονγκ ραν ή έπειτα από αγώνες;».
Σωστά θα σκεφτείς, μετά τον αγώνα ή έπειτα από λίγες μέρες, όχι ύστερα από έναν μήνα, το πας «αλλού» μετά.
Μετά τα λονγκ ραν. Μια-δυο μέρες μετά και βέβαια αν έχεις την πολυτέλεια, κάνε και λίγο πριν ξεκινήσεις τον αγώνα ή μια δυνατή προπόνηση. Λέω εγώ τώρα…
«Πόσο διαρκεί ή πόσο δυνατό θα είναι το μασάζ;».
Ακόμα μια ερώτηση που βασανίζει εσένα αλλά και αυτόν που θα σου κάνει το μασάζ. Τον τελευταίο για ευνόητους λόγους.
Λοιπόν, η δύναμη στο μασάζ δεν μετράει αλλά η σωστή τεχνική, οπότε χαλάρωσε και απόλαυσέ το για όσο διαρκέσει, δεν θα σε τρίβουν και όλη τη μέρα.
Δώσε τη χαρά του μασάζ στο κουρασμένο σου κορμάκι, γιατί στην τελική τρέχεις για μια παγωμένη μπίρα και για ένα μασάζ στο τέλος του αγώνα.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος