Λόγο και ρόλο στην εσωκομματική συζήτηση για τις πολιτικές της επόμενης ημέρας, αλλά και τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να έχει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Νίκος Φίλης, ο οποίος κατάφερε και πάλι να γίνει το πρόσωπο της ημέρας. Ο πρώην υπουργός Παιδείας (δεύτερος στο Συνέδριο του κόμματος με λίγες μόνο ψήφους πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) έριξε για δεύτερη ημέρα το γάντι σε όσους υιοθετούν πανηγυρικούς τόνους για την επικείμενη ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο και μιλούν για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέδιδε την κριτική στην οπτική που έχει ο Φίλης για τα πράγματα, συμπληρώνοντας ότι η απουσία πιστοληπτικής γραμμής και νέων μέτρων προεξοφλεί μια καθαρή έξοδο, ο πρώην υπουργός επέστρεφε με δριμύτερη κριτική. «Τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το Μνημόνιο, γιατί άφησε ερείπια πίσω του… Γιατί να χορεύουμε;» σημείωσε (Σκάι), περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμόρφωσε η παρατεταμένη λιτότητα στον τόπο. Μάλιστα, ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση τώρα για τις πολιτικές της επόμενης μέρας, επιμένοντας σε δύο ζητήματα:

* Στη σύγκλιση της Ελλάδας με τον μέσο όρο της ΕΕ στους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.

* Στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πολιτικές που θα μειώνουν τις ανισότητες που διεύρυνε η λιτότητα. «Υπάρχουν δύσκολα μπροστά μας» ανέφερε ο Φίλης, σημειώνοντας «δεν θέλω να μιλάω με σχήματα λόγου, είμαστε σε μεταίχμιο, τελειώνει η δανειακή σύμβαση, δεν θέλω να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, θέλω να θέσουμε στη δημόσια συζήτηση ζητήματα ξεχασμένα… Αντέχει η ελληνική οικονομία, και κάθε οικονομία, πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια; Τι πολιτικές θα ακολουθήσει για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία. Πώς κλείνουμε τις πληγές και τις ανισότητες που προκάλεσαν τα Μνημόνια; Δεν γίνεται αμέσως, συμφωνώ, άλλα θέλει ένα σχέδιο».

«Ερήμην της βουλής»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ωστόσο, δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα, βάζοντας στο στόχαστρό του και πάλι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Χωρίς να αφήνει αμφιβολία για το ότι επιδιώκει να έχει λόγο στη διαμόρφωση της εσωτερικής συζήτησης, για τη μετά τον Αύγουστο περίοδο, πέταξε το γάντι και στον υπουργό Οικονομικών με αφορμή το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που καταρτίζεται.

Ο Φίλης εξέφρασε ενόχληση για το ότι γνωρίζουν το σχέδιο Τσακαλώτου οι θεσμοί και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι βουλευτές και επί της ουσίας κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να το φέρει στη Βουλή. «Το σχέδιο της Ελλάδας που έχει κατατεθεί στους δανειστές πρέπει να συζητηθεί και στην ελληνική Βουλή με τα άλλα κόμματα. Κάποια μέτρα, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να τα ξανακουβεντιάσουμε…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός που βλέπει μειώσεις στις συντάξεις και διαιώνιση της μνημονιακής πολιτικής πίσω από τον πρωτότυπο τίτλο του «ολιστικού σχεδίου».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιδιώκει να καταγράφεται και στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι «δεν γνωρίζει άλλες πολιτικές πέρα από τη λιτότητα και λόγω αυτής της άγνοιας δεν μπορεί να συμβάλει στον αναγκαίο –όπως λέει –διάλογο για την έξοδο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα, με την κοινωνία όρθια». Προϊδεάζει δε για τις μελλοντικές του κινήσεις, αναφέροντας ότι αυτός ο διάλογος θα γίνει είτε το θέλει η ΝΔ είτε όχι, επειδή εκτός από οξυγόνο για την κοινωνία είναι στοιχείο της δημοκρατικής ταυτότητας της Αριστεράς.