Με νέο χρονοδιάγραμμα στο Σκοπιανό κινείται πλέον η κυβέρνηση, πιέζοντας με την κίνηση αυτή και την κυβέρνηση Ζάεφ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκλείει εξελίξεις εντός του καλοκαιριού, όπως και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευρύνοντας έτσι το χρονικό φάσμα της λύσης ώς το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα δεν θα εξασφαλίσει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο καθώς, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η επικύρωσή της θα χρειαστεί μία σειρά διαδικασιών στα Σκόπια που παρατείνει τον χρόνο της λύσης. Η παράταση αυτή συνδέεται τόσο με το δημοψήφισμα που θέλει να διεξαγάγει για το θέμα η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και απαιτεί διάστημα περίπου δύο μηνών, όσο και με τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να εγκριθούν από τη σκοπιανή Βουλή και χρειάζονται ως μάξιμουμ περίοδο τον έναν μήνα.
Ο Κοτζιάς επανέλαβε χθες ότι η χρήση της ονομασίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη για την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας (news 247) ότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση –που συνδέεται και με την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ –δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. «Αν δεν υπάρχει το erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε έναν καβγά και σε τριβές για τον επόμενο αιώνα (…). Επιμένω σε αυτό, γιατί θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα, μακράς πνοής, που αντί να δημιουργεί να λύνει προβλήματα» τόνισε με έμφαση.
ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ. Οσον αφορά το ονοματολογικό, το οποίο θεωρείται από τα πιο βατά σημεία της διαπραγμάτευσης, η εικόνα είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Από τα πέντε ονόματα που υπήρχαν στην πρόταση που απέστειλε στις δύο πλευρές ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η Ελλάδα απέρριψε το ένα και συγκεκριμένα το «Μακεδονία (Σκόπια)». Για τα υπόλοιπα τέσσερα που, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, η ελληνική πλευρά έχει εκχωρήσει το δικαίωμα στα Σκόπια να επιλέξουν ποιο προτιμούν. Θέτει, ωστόσο, ως απαράβατο όρο ότι θα πρόκειται για την ίδια ονομασία εντός και εκτός συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε παραθέσει ορισμένους από τους επικρατέστερους προσδιορισμούς, «Ανω (Gorna), Βόρεια (Severna) ή του Βαρδάρη (Vardarska)», σημειώνοντας όμως ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το ποιος θα χρησιμοποιηθεί. Πάντως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, όπως τουλάχιστον άφησε να διαφανεί χθες, είναι συγκρατημένος όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Αναγνωρίζει μεν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πολύ περισσότερα περιθώρια και δυνατότητες να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Περιμένει όμως να διαπιστώσει ότι έχει και τη βούληση να προχωρήσει σε λύση, γεγονός που θα αποδειχθεί στο τέλος.
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ. Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν κλείσει ουσιαστικά και τυπικά και τα τελευταία ανοιχτά θέμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για προβλήματα που υπάρχουν 70-80 χρόνια. Οταν θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή, θα εκπλαγείτε με αυτά που θα ακούσετε και με τις ανοησίες που γίνονταν και από τις δυο πλευρές». Ξεκαθάρισε δε, ότι ουδείς σε αυτή τη διαπραγμάτευση θέτει θέμα Τσάμηδων, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει δεχθεί να τεθεί τέτοιο θέμα. «Για τις περιουσίες, οι μόνες περιουσίες που υπάρχουν είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το εμπόλεμο (…). Δεν έχουν να κάνουν με Τσάμηδες, που είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων μετά τον πόλεμο και είναι οριστικές και αμετάκλητες αυτές οι αποφάσεις» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.