Κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή συζητάμε για το πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φέτος, λοιπόν, μάλλον δεν θα έχουμε να κουβεντιάζουμε περί παρουσιών, απουσιών και των νοημάτων τους γιατί, όπως πληροφορήθηκα, ύστερα από έντονο παρασκήνιο και πολλές ζυμώσεις για το ποιον χαρακτήρα θα έχει το επικείμενο μνημόσυνο, τελικά αποφασίστηκε να γίνει ένα απλό τρισάγιο στον τάφο του στη Φιλοθέη. Αλλαγή έχουμε και στην ημερομηνία και αντί για την 23η Απριλίου, την ερχόμενη δηλαδή Δευτέρα, το τρισάγιο θα τελεστεί το πρωί της επομένης και ο χώρος του Ιδρύματος θα είναι ανοικτός για φίλους της οικογένειας Καραμανλή. Οπως μαθαίνω, όμως, δεν αποκλείεται το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και τον τάφο να επισκεφθεί και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Να σας πω εδώ ότι από το Ιδρυμα ήθελαν –στην περίπτωση που γινόταν πιο μεγάλη εκδήλωση –να προσκαλέσουν τον Γιούνκερ να μιλήσει για τον ιδρυτή της ΝΔ. Μιας και ανέφερα τον πρόεδρο της Επιτροπής, να σας ενημερώσω κιόλας πως θα έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει τους Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο και να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πάιατ και η Σιμωνόπετρα
Eνθουσιασμένος μου μεταφέρθηκε πως επέστρεψε από το Αγιον Ορος ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Του άρεσε, λέει, αρκετά στη Σιμωνόπετρα, μια μονή που είναι κτισμένη κυριολεκτικά πάνω στην άκρη ενός βράχου με καταπληκτική θέα. Ο Πάιατ, που ακολούθησε –κατά τις πηγές μου στον Αθω –σε αρκετές στιγμές το αγιορείτικο τυπικό, σκέπτεται να ξαναπάει και μάλιστα σύντομα.

Δεν τρώνε φέτα στην Ινδία
Πηγή μου στο Κοινοβούλιο με ενημέρωσε πως χθες το κτίριο είχε γεμίσει με Ινδούς. Αιτία, η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας στον αγροτικό τομέα. Εκεί, που λέτε, ο ινδός υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του και να συμμετέχουν στις εμπορικές εκθέσεις, ειδικότερα όσους ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων και την παρασκευή φαγητού. Η δική μας πλευρά τού επεσήμανε πως τα τρία βασικά εξαγωγικά μας προϊόντα, ήτοι η φέτα, το κρασί και το ελαιόλαδο, δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ινδία. Οπότε κι ο Ινδός τούς εξήγησε πως το ελαιόλαδο το αναμειγνύουν με άλλο λάδι, η φέτα δεν είναι στις διατροφικές τους συνήθειες ενώ το κρασί στη χώρα του έχει φόρο πολυτελείας. Τι να πω εγώ τώρα; Οσο ζεις, μαθαίνεις.

Ο ΓΑΠ δεν θέλει συνεργασία
Επειδή πολλά κυκλοφορούν περί του ΓΑΠ και των απόψεών του για τον ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησα κι έμαθα τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός για μια μελλοντική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με το κυβερνών κόμμα. «Δεν την υποστηρίζει» ήταν απάντηση που έλαβα. Καλά, για συνεργασία με τη ΝΔ, αν δεν έχει αυτοδυναμία η Πειραιώς, δεν μπαίνω καν στον κόπο να σημειώσω ότι επίσης δεν την υποστηρίζει –εικάζω δε και πιο σθεναρά.

Το έριξε στην εργασιοθεραπεία
Σας έγραφα τις προάλλες για τον Γιάννη Μανιάτη και τον –πώς να το πω; –αποκλεισμό του από την Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής. Κάτι μου λέει ότι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ το έχει ρίξει στην εργασιοθεραπεία για να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ζωή συνεχίζεται κι εκτός κομματικών οργάνων. Γιατί το υποθέτω; Επειδή τη Δευτέρα διοργάνωσε μια εκδήλωση στο Αργος. Να σημειώσω ότι ήταν μια δική του προσωπική εκδήλωση, όχι του κόμματος. Και χθες έδωσε διάλεξη στην Αθηναϊκή Λέσχη για την Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική.

Υπεράνω υποψίας

Τις δύο εβδομάδες που ήταν κλειστή η Βουλή για Πάσχα, έγινε μια κλοπή στα δημοσιογραφικά. Κάποιος έκλεψε τέσσερις από τις επτά γραβάτες ενός δημοσιογράφου. Το περιστατικό αναφέρθηκε από τον ίδιο σε Γραφείο Τύπου και Ασφάλεια, αλλά ο δράστης δεν έχει βρεθεί ακόμη. Το ανέκδοτο, ωστόσο, που κυκλοφορεί μεταξύ των συναδέλφων είναι πως «ο καθένας μπορεί να το έχει κάνει, ο μόνος υπεράνω υποψίας είναι ο Τσίπρας».

Γενέθλια με Cair

Χθες είχε γενέθλια ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. Εξού και τα παιδιά που δουλεύουν στο γραφείο Τύπου αποφάσισαν να του κάνουν έκπληξη. Του πήραν μια τούρτα που έγραφε πάνω με – τι άλλο; – πράσινο γλάσο «χρόνια πολλά Παύλο». Δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, να επισημάνω ότι και η ευχετήρια κάρτα ήταν πράσινη. Ευτυχώς, η γραβάτα που του δώρισαν ήταν γκρι – μπλε. Αφού, λοιπόν, έσβησε το κεράκι, άνοιξαν και μια σαμπάνια Cair. Ξέρω, ακούγεται πολύ ρετρό, αλλά είμαι σίγουροι ότι οι απανταχού λάτρεις του παλιού του ΠΑΣΟΚ, του ορθόδοξου, θα το εκτιμήσετε. Θυμίζει εκείνες τις εποχές που μας ξεβλάχευαν. Βέβαια, την ήπιαν μάλλον μεταξύ τους γιατί όλους όσοι βρέθηκαν εκεί τους κέρασαν κρασί. Χρόνια πολλά κι από εμένα παρεμπιπτόντως.

Ως γιατρός και ως πολιτικός

Μου είχε λείψει μια βαρυσήμαντη παρέμβαση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ευτυχώς όμως φρόντισε να με αποζημιώσει. Εβγαλε μια γραπτή δήλωση χθες – πριν καν εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης να προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού – για να καταστήσει σαφή στο πανελλήνιο την αντίθεσή του. Γιατί; Επειδή είναι «ένα ενδεχόμενο που ως γιατρό και ως πολιτικό με βρίσκει αντίθετο, αφού πιστεύω ότι δεν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο». Να υποσημειώσω εδώ ότι οι σύντροφοί του οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν ακόμη μιλήσει δημόσια για το εν λόγω νομοσχέδιο. Α! Και κάτι ακόμη. Την τελευταία φορά που απείλησε πως θα καταψηφίσει, απλά απουσίαζε από την ψηφοφορία.