Ισως είναι τυχαίο, ίσως και όχι. Αναμφίβολα πάντως όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, ο Κώστας Φορτούνης θα πρέπει να σχηματίσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον τόμο της καριέρας του για τις συνεργασίες του με πορτογάλους προπονητές. Μια ιστορία που κρατά πλέον έξι χρόνια και που κάποια παράξενη δύναμη όχι μόνο την επαναφέρει διαρκώς στο προσκήνιο, αλλά και προτρέπει τον έλληνα μεσοεπιθετικό να εμφανίζει τον καλύτερό του εαυτό.

Ο Φερνάντο Σάντος τού άνοιξε την πόρτα της Εθνικής. Ηταν 19 χρονών εκείνο τον Φεβρουάριο του 2012, όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός στο φιλικό με το Βέλγιο (29/2). Λίγους μήνες αργότερα έπαιξε στο μοναδικό Euro της καριέρας του. Αργότερα ήταν ο Βίτορ Περέιρα και ο Ολυμπιακός. Ο άλλοτε τεχνικός της Πόρτο ήταν που μετέτρεψε τον Φορτούνη σε 12ο παίκτη ξεχωρίζοντάς τον από τον κύκλο του rotation και προσφέροντάς του έναν ξεκάθαρο ρόλο. Μετά ο Μάρκο Σίλβα που όχι μόνο τον εμπιστεύτηκε στην 11άδα, αλλά και τον οδήγησε στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Η χρονιά με τα 21 γκολ και τις 18 ασίστ σε 39 συμμετοχές. Το όνειρο της καταξίωσης. Και όσο για το… φωτογραφικό υλικό: νταμπλούχος με τον Περέιρα, πρωταθλητής με τον Σίλβα, πρωταθλητής και με τον Μπέντο που ακολούθησε. Αυτό και αν είναι απίθανο. Ολοι οι τίτλοι της καριέρας του είχαν έναν Πορτογάλο στον πάγκο. Τα τρία πρωταθλήματα, το ένα Κύπελλο, ο τίτλος του MVP της σεζόν, εκείνος του πρώτου σκόρερ.

Και αν όλα αυτά έχουν αξία συναισθηματική για τον 26χρονο άσο και τέλος πάντων είναι αναμνήσεις, το ίδιο το παρόν τού φέρνει ξανά την ίδια συνθήκη μπρος στα πόδια του. Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι το νέο αφεντικό του Ολυμπιακού. Τη Δευτέρα ήταν στην κερκίδα για το ματς με την Κέρκυρα, θέλοντας να πάρει μια πρώτη γεύση. Ο Φορτούνης λοιπόν εναρμονίστηκε άμεσα και ήταν απολαυστικός. Η καλύτερη φετινή του εμφάνιση, με γκολ, ασίστ (2) με εμπνεύσεις, με εκείνη την εκπληκτική ικανότητα να πασάρει στον χώρο κάνοντας τα πάντα πιο εύκολα.

Θα είναι μαζί τον Ιούλιο στην έναρξη της προετοιμασίας ο νέος προπονητής και ο κάτοχος της φανέλας με το «7»; Βασικά θα εξαρτηθεί από τον Μαρτίνς, μιας και έχει εν λευκώ από τη διοίκηση το δικαίωμα να διαλέξει εκείνος το ρόστερ του. Ποιους θέλει από τους υπάρχοντες και ποιους όχι. Ο Φορτούνης δεν είναι μόνο ότι έχει συμβόλαιο, αλλά αποτελεί σίγουρα και ένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα του ρόστερ. Ακούγεται πως ενδιαφέρονται για εκείνον η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Μαρσέιγ, η Μπεσίκτας, αλλά τίποτε από αυτά δεν έχει σημασία αν ο νέος προπονητής τον θέλει εδώ. Στην αναμονή λοιπόν ώς την απόφασή του, και μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι οι αριθμοί κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Συνολικά στην καριέρα του, σε επίπεδο συλλόγων, ο Κώστας Φορτούνης μετρά ώς εδώ 253 ματς, έχοντας πετύχει 53 γκολ και 57 ασίστ σε 14.715 λεπτά συμμετοχής. Από αυτά τα 253 ματς, τα 84 (6.049 λεπτά συμμετοχής) τα έχει δώσει υπό τις οδηγίες πορτογάλου προπονητή. Σε αυτά λοιπόν, τα γκολ του είναι 35 και οι ασίστ του 27! Με Πορτογάλο στον πάγκο, ο 26χρονος σκοράρει ένα γκολ κάθε 172 λεπτά και δίνει μία ασίστ κάθε 224 λεπτά. Με όλους τους άλλους προπονητές; Ενα γκολ κάθε 481 λεπτά (!) και μία ασίστ κάθε 288 λεπτά! Η διαφορά είναι τέτοια, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Και ειδικά στον Ολυμπιακό; Τα ματς του υπό άλλο «αφεντικό» (Μίτσελ, Λεμονής, Χάσι, Σάντσεθ, Γκαρσία, αλλά και οι υπηρεσιακοί Νικοπολίδης, Βούζας, Κόντης) είναι 56 και τα λεπτά συμμετοχής 3.613. Σε αυτά τα ματς ο διεθνής άσος έχει 14 γκολ και 18 ασίστ. Σκοράρει δηλαδή ένα γκολ κάθε 258 λεπτά και δίνει ασίστ κάθε 200 λεπτά. Και εδώ η διαφορά ενδιαφέρουσα. Να δούμε αν στο άμεσο μέλλον σκοπεύει να την κάνει και ακόμη μεγαλύτερη…