Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και θα στείλουν ξανά τους πρεσβευτές τους η μια στην πρωτεύουσα της άλλης, τερματίζοντας τη διένεξή τους που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο με αφορμή την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο κράτος της Νότιας Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας τις «επανειλημμένες παρεμβάσεις» της ισπανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της χώρας του, με την Ισπανία ν’ ανταποδίδει την κίνηση.
Οι δύο κυβερνήσεις «συμφώνησαν να εκκινήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών που διευκρινίζει ότι οι πρεσβευτές θα επιστρέψουν εντός ημερών.
Η ΕΕ επέβαλε τον Ιανουάριο κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας στους οποίους επέρριψε την ευθύνη για τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, κίνηση που ακολούθησε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Εντονες επικρίσεις
Το Καράκας δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και από κράτη της Λατινικής Αμερικής, όταν προχώρησε στην ανάδειξη νέας συντακτικής συνέλευσης, αποσπώντας αρμοδιότητες από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο.
Οι επικριτές της κυβέρνησης Μαδούρο έκαναν λόγο γι’ αυταρχική παρέκκλιση και μετατροπή της χώρας σε δικτατορία, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε.
Η απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 20 Μαΐου επίσης επικρίθηκε από πολέμιους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, χώρας που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει κατηγορήσει την Ισπανία ότι σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ προσπαθούν ν’ αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του.