Χαμόγελα έφερε για τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το ταξίδι τους στη Φρανκφούρτη καθώς περνούν, και μάλιστα χωρίς την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, τα stress tests. Οι συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στη Γερμανία με τους επικεφαλής των εποπτικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν ζητήθηκε από τους έλληνες τραπεζίτες καμία αλλαγή στον σχεδιασμό των ενεργειών τους.
Ωστόσο, παραμένει ψηλά στην ατζέντα των απαιτήσεων τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα οποία παραμένουν στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι μπορεί σε αυτήν τη φάση οι ελληνικές τράπεζες να πέρασαν τον κάβο, όμως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό αφού έως το 2019 θα πρέπει να καταφέρουν να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 40 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως τους επισημάνθηκε, θα πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων αλλά και τις διευθετήσεις των κόκκινων επιχειρηματικών που αποτελούν και τον μεγάλο ασθενή.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και για τις τέσσερις τράπεζες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι σε ικανοποιητική κατάσταση και ότι περνούν με επιτυχία και το ακραίο σενάριο των stress tests. Ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων τους σε βάθος χρόνου, αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνει με αύξηση κεφαλαίων και κόστος για τους μετόχους, αλλά με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν.
Την καλή εικόνα που έχει πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφορικά με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε προχθές και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Σε ομιλία του επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας έχουν βελτιωθεί, ενώ οι θεσμικές αλλαγές που έγιναν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, κάτι που έγινε αντιληπτό από την απομείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η οποία για το 2017 ήταν εντός των στόχων που είχαν τεθεί από τον SSM.
Εθνική ασφαλιστική
Δύο σενάρια στο τραπέζι για την πώλησή της
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση και να γνωστοποιηθεί η διαδικασία που τελικά θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την ΕΧΙΝ.
Η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς η ολοκλήρωσή της ανάλογα και με τον επενδύτη ο οποίος τελικά θα την αποκτήσει μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με τους συμβούλους της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξετάζουν όλα τα δεδομένα καθώς στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την Τράπεζα, ενώ το πράσινο φως για το ποια τελικά διαδικασία θα ακολουθηθεί θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι δύο.
Η Fosun. Η πρώτη αφορά την έναρξη απευθείας συνομιλιών της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τον δεύτερο πλειοδότη στον προηγούμενο διαγωνισμό, δηλαδή την κινεζική Fosun. Ηδη ο κινεζικός όμιλος έχει στο πρόσφατο παρελθόν με επίσημες δηλώσεις εκπροσωπών του τοποθετηθεί αναφορικά με την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας παραμένει αμείωτο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να είναι θετική σε μια εκ νέου διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτησή της.
Η δεύτερη δυνατότητα είναι η Εθνική Τράπεζα να ανοίξει εκ νέου τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Τράπεζα πρέπει να έχει αποδεσμευτεί από τη συμμετοχή της στην Ασφαλιστική εντός του 2018, πιέζει χρονικά καθώς δεν προβλέπεται να δοθεί καμία παράταση στη διαδικασία πώλησης για μετά το τέλος του χρόνου.
Πάντως, ενδιαφερόμενοι για το άνοιγμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας υπάρχουν και έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην κούρσα της διεκδίκησης. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει ο όμιλος Gongbao, ενώ πληροφορίες θέλουν στο παιχνίδι να μπαίνει και ο κινεζικός όμιλος της Wintime. Πηγές από την ασφαλιστική αγορά επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι εάν τελικά επιλέγει η διαγωνιστική διαδικασία, σημειώνουν όμως ότι από τους ενδιαφερομένους τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο προσκήνιο δεν καλύπτουν και οι τρεις τα οικονομικά κριτήρια για να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική.