Τρεις μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, την ώρα που η χώρα οδεύει πλέον ολοταχώς σε εκλογές τον Ιούνιο. Το εθνικό νόμισμα της χώρας, η λίρα, δέχεται ισχυρές πιέσεις και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κάνοντας πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους σε ξένο νόμισμα. Ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό πάνω από 10% ροκανίζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ την ίδια στιγμή το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται συνεχώς.
Η προεκλογική περίοδος στην οποία μπαίνει τώρα η Τουρκία αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των αγορών και των θεσμικών επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην οικονομία. Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να τονώσει την οικονομία, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και πιθανώς προσφέροντας φοροαπαλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες για το δημόσιο έλλειμμα. Ο ίδιος επιθυμεί να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η μεγάλη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% πέρυσι.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του πριν από την εξαμηνιαία σύνοδο στην Ουάσιγκτον και πριν ο Ερντογάν προκηρύξει εκλογές είχε καλέσει την Αγκυρα να μειώσει τις δαπάνες και τα κίνητρα για επενδύσεις επειδή θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν η χώρα μένει πιο εκτεθειμένη σε αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Τέτοιες εξελίξεις μπορεί να είναι μια νέα σημαντική υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην αποπληρωμή χρεών από το κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε δολάρια. Στην Τουρκία μεγάλο μέρος του κρατικού αλλά και του ιδιωτικού χρέους είναι σε αμερικανικό νόμισμα.
Το ΔΝΤ ζήτησε ακόμη να μειωθούν οι πιέσεις της Αγκυρας προς την κεντρική τράπεζα της χώρας για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός που καλπάζει σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα, που συνήθως απαιτεί αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας όμως έχει δηλώσει πολέμιος των υψηλότερων επιτοκίων και γενικά θεωρείται, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ότι πιέζει την κεντρική τράπεζα της χώρας να μην προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού.
Τώρα η κυβέρνηση περιμένει ανάπτυξη κατά 5,5% για το 2018. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,4% για φέτος ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη κατά 4,1%.
Πριν από λίγες μέρες η τουρκική λίρα είχε βουλιάξει σε επίπεδα ρεκόρ, με το δολάριο να αγγίζει τις 4,2 λίρες και το ευρώ τις 5,2 λίρες. Χθες οι ισοτιμίες διαμορφώθηκαν στις 4,016 λίρες για το δολάριο και στις 4,977 λίρες για το ευρώ. Στις αρχές της εβδομάδας ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και τις τράπεζες της χώρας, αυξάνοντας μεταξύ άλλων σημαντικά τα κόκκινα δάνεια.