Ρύθμιση – ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών στην Εφορία προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής της Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας χθες στο Αthens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος παραδέχθηκε ότι οι φορολογικοί συντελεστές στη χώρα μας είναι υψηλοί, «πρέπει να τους ξαναδούμε», αλλά ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωσή τους θα προκύψει μετά το 2020.
Οσο για τη ρύθμιση η οποία θα ξεμπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές από το ύψος της μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος χρωστά στην Εφορία 5.000 ευρώ και η Εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο οφειλέτης έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας 416 ευρώ τον μήνα. Η τράπεζα σε αυτή την περίπτωση θα απελευθερώνει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι και το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης, δηλαδή μέχρι το ποσό των 833 ή 1.248 ευρώ. Οσο ο φορολογούμενος είναι συνεπής στη ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.
Η ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος της ΑΑΔΕ, θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά, ενώ και το Δημόσιο θα εισπράττει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατεύσουν μέσω ενός ακατάσχετου λογαριασμού ποσά έως 1.250 ευρώ.
Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους φορείς της αγοράς και θα εξεταστεί το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών από τους φορολογουμένους που αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η φορολογική Αρχή.
Επίσης, η ΑΑΔΕ στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής αρχίζει έρευνες μέσω του Facebook και γενικότερα του Διαδικτύου για να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.