Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα έχουν κατασκηνώσει έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως την Πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.
Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες, που το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από την Τουρκία μέσω του Εβρου, μια διαδρομή που φαίνεται πως επιλέγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση τα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά. Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως είμαστε κοντά στο να ζήσουμε καταστάσεις όπως το καλοκαίρι του 2015. Πάντως, σημειώνεται ότι η αύξηση των προσφυγικών αφίξεων που παρατηρείται από τον Εβρο –όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας –έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί τους πρώτους μήνες του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξε και η Frontex, η οποία στα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε, έδειξε πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 καταγράφηκαν 7.900 περισσότερες παράνομες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειου, με την αύξηση αυτή να οφείλεται στις ροές από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, δηλαδή τον Εβρο.
Πάντως, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να φτάνουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες έφτασαν 244 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η έως και τις 19 Απριλίου έφτασαν, σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, στα νησιά του Αιγαίου συνολικά 2.108 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους να τους υποδέχεται το νησί της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης των νησιών φτάνει σχεδόν τους 15.600.
Επισημαίνεται, δε, πως αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), που εκδόθηκαν στις 15 Απριλίου, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που καταγράφηκε έφτασε τις 3.050 –τη στιγμή που στα τέλη Μαρτίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.010. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται εντός δομών φιλοξενίας: Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως 1.099 ασυνόδευτα παιδιά μένουν σε δομές, ενώ στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός ξεπερνούσε τα 1.100 και παράλληλα αυξήθηκε –σε μικρό ποσοστό –ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία.