Ως αποτυπώσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, διαθέσεις που σχεδόν πάντα έχουν αποκλίσεις μεταξύ τους, οι δημοσκοπήσεις προσφέρονται για πολλές ερμηνείες. Κλασικό «θύμα» των διαφορετικών διαθέσεων πέφτει, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση –κάποιοι πολίτες έχουν θετική γνώμη για τα πεπραγμένα της, άλλοι αρνητική.
Υπάρχουν και εκείνες οι σπάνιες φορές ωστόσο που η διάθεση είναι ομόθυμη και αδιαίρετη. Κι αυτήν τη σπάνια ομοθυμία κατέγραψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» στο ερώτημα που αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και γενικότερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ομόθυμη δεν είναι η διάθεση αλλά η καταδίκη. Οι πολίτες εκφράζουν στο σύνολό τους την αποδοκιμασία τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ευαίσθητο αυτό θέμα η κυβέρνηση –είναι χαρακτηριστικό ότι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν μόλις το 12% στο θέμα αυτό, ενώ για τους ΑΝΕΛ, το κόμμα του υπουργού Αμυνας, δεν ξεπερνούν το 1%!
Είναι σαφές ότι οι πολίτες βλέπουν τους στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης σαν δικά τους παιδιά και διακατέχονται από βαθύτατη ανησυχία για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Ανησυχία που εντείνεται από το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση ως προς την ικανότητά της να διαχειριστεί το πρόβλημα είναι σχεδόν μηδενική.
Γίνεται όμως και κάτι άλλο σαφές: ότι όσα τεχνάσματα και αν επιστρατευτούν, η αδυναμία στη διαχείριση δεν κρύβεται. Η ανεπάρκεια, η απελπιστική ανεπάρκεια, διαπιστώνεται ομοθύμως.