Ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μπει το περιλάλητο VAR στην ελληνική ποδοσφαιρική ζωή. Το κόστος (12 εκατ. ευρώ για διάστημα πέντε ετών), ο τρόπος λειτουργίας, οι ενστάσεις που υπάρχουν από πολλά μέρη είναι ζητήματα που απασχολούν αρκετούς. Κυρίως τους ανθρώπους των ομάδων που ναι μεν θέλουν να βελτιωθεί η διαιτησία, αλλά μάλλον δεν γνωρίζουν επακριβώς ποια οδός είναι η ενδεδειγμένη. Ωστόσο, οι αρμόδιοι προχωρούν κανονικά στο πλάνο τους και μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, έγινε και σεμινάριο με τη συμμετοχή όλων των διαιτητών της Λίγκας. Εκεί, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό, εμφανίστηκε στα κοινά της διαιτησίας και ο Γιώργος Κομίνης, ρέφερι-πρωταγωνιστής της φάσης με το γκολ του Βαρέλα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που δεν μέτρησε και έφερε τα… απόνερα και την εισβολή του Ιβάν με το όπλο στο χορτάρι της Τούμπας. Ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν ακόμη περισσότερα στις συζητήσεις, ενώ το μάθημα έκανε ο άγγλος πρώην διεθνής διαιτητής Ντέιβιντ Ελερέι, με τη συνδρομή του δικού μας Μιχάλη Κουκουλάκη. Ασφαλώς, κάποια σημεία σηκώνουν κουβέντα και γεννούν απορίες που μάλλον δεν λύθηκαν. Γιατί τις εξέφρασαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους.
Επίμαχες φάσεις
Αν κάποιος έχει ακούσει τους έλληνες τηλεκριτικούς Βασιλάκη και Βαρούχα να εξηγούν τα διαιτητικά δρώμενα της αγωνιστικής κάθε κυριακάτικο βράδυ, γνωρίζει ότι επιμένουν πως πρέπει να αναφέρουμε τον όρο «επίμαχες φάσεις». Το δεχόμαστε, οπότε πάμε να εξετάσουμε ποιες προβλήθηκαν κατά κύριο λόγο σε αίθουσα των γραφείων της ΕΠΟ. Ενα πέναλτι που κέρδισε στο ματς με τη Λαμία η ΑΕΚ και δεν ήταν, η φάση με το πέναλτι που επίσης δεν έπρεπε να δοθεί στον Παναθηναϊκό στο Νέο Φάληρο, ένα γκολ-οφσάιντ του Πρίγιοβιτς και κάποια στιγμιότυπα που αφορούσαν κάρτες. Τι συνάγεται σύμφωνα με όσα βγήκαν προς τα έξω; Πως ο άγγλος άλλοτε διεθνής διαιτητής πιστεύει το αυτονόητο: το νεοεισαχθέν στο ποδόσφαιρο σύστημα θα βοηθήσει πολύ στις περιπτώσεις οφσάιντ, ξεκάθαρων παραβάσεων, χεριών και ακυρωθέντων γκολ. Με λίγες λέξεις, μια δεύτερη ματιά θα είναι πάντα χρήσιμη για τους διαιτητές να διαπιστώσουν αν κάποιος χρησιμοποίησε αντικανονικά το χέρι του, αν έγινε ανατροπή μέσα ή έξω από την περιοχή, αν πέρασε ή όχι η μπάλα τη γραμμή. Τέλος. Τα υπόλοιπα ας τα βρει η υπηρεσία…
Τούμπα και Μπερναμπέου
Τι δεν είδαμε και σχολιάστηκε; Δύο φάσεις που διχάζουν τον κόσμο ακόμη και σήμερα! Το γκολ του ΠΑΟΚ που δεν μέτρησε στην Τούμπα και το υπέρ της Ρεάλ πέναλτι στο πρόσφατο ματς κόντρα στη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν, αλλά προφανώς ήταν επιλογή να μην προβληθούν στο σεμινάριο. Οπως κατάλαβαν οι διαιτητές της Λίγκας, που ουδείς γνωρίζει αν όλοι εξ αυτών θα βρεθούν και του χρόνου στους πίνακες ή αν θα προκύψει σαρωτικός ανασχηματισμός, αυτό συνέβη για τον εξής απλό λόγο: το VAR δεν θα μπορούσε να τους διαφωτίσει στον απόλυτο βαθμό. Γιατί η μεν φάση της Τούμπας είναι πολύ δύσκολη και προκαλεί διχογνωμία ακόμη και σε πρώην διαιτητές, το δε πέναλτι που κέρδισε ο Βάθκεθ στο Μπερναμπέου από τον Μπενατία προκαλεί τσουνάμι αντίθετων γνωμών! «Δεν αποφασίζει το σύστημα. Απλά βοηθά. Δεν είναι ο διαιτητής που πάντα αυτός πρέπει να παίρνει την τελική απόφαση», ελέχθη με στόμφο από τον Αγγλο. Και έτσι είναι. Αλλωστε, πλήρως συνειδητοποιημένος για τα μελλούμενα ρέφερι, μας έλεγε πως «οι δύο αυτές φάσεις δεν ήταν ξεκάθαρες και κανένα μηχάνημα δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον διαιτητή. Τι να έλεγε δηλαδή στην περίπτωση του αγώνα της Μαδρίτης το VAR; Πόσο δυνατά έσπρωξε ο Μπενατία και προκλήθηκε η πτώση του επιθετικού της Ρεάλ; Αυτό το κρίνει ο εκάστοτε διαιτητής. Αρα, πάλι εμείς θα τα ακούμε και όχι το μηχάνημα»! Χαμογέλασε, η κουβέντα έλαβε τέλος, αλλά το μήνυμα το πήραμε. Για τα οφσάιντ και τα γκολ στο όριο της γραμμής του τέρματος, όπως και για τρανταχτές φάσεις, ταμάμ το VAR. Για όλα τα υπόλοιπα, μάλλον θα τραγουδήσουμε την πολυφορεμένη ατάκα «ήταν στην κρίση του διαιτητή…».