Τα κλικ των φωτογράφων στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου η Φώφη Γεννηματά καθόταν μόλις λίγες θέσεις μακριά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πέρασαν απαρατήρητα στους παροικούντες την Κεντροαριστερά –ούτε και το «αγαπητή Φώφη», από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ, που για άλλη μία φορά επέδειξε αβρότητα απαραίτητη όταν στόχο έχεις μια μετεκλογική συνεργασία. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση διαχώρισε, ίσως για πρώτη φορά, την κριτική της προς τη ΝΔ, αφήνοντας εκτός κάδρου τη Φώφη Γεννηματά, παρότι τόσο εκείνη όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο στο θέμα της απλής αναλογικής.
ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ. Ολα αυτά είχαν, λίγο – πολύ, προβλεφθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπει τη στρατηγική της, έπειτα από μια περίοδο οργανωτικής εσωστρέφειας, να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Η «εθνική συνεννόηση» και οι «ευρύτερες συναινέσεις» που στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως ο χώρος οφείλει να επιδιώκει (και η οποία θεωρείται κύρια στρατηγική και κοινοβουλευτικά από ΔΗΣΥ και Ποτάμι) αποτυπώθηκαν αρχικά στην πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση –η οποία, αν και αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, να αμφισβητούν ανοιχτά την αναγκαιότητα της συζήτησης, έδωσε την ευκαιρία στο Κίνημα Αλλαγής να δημιουργήσει μια δική του ατζέντα, μπαίνοντας εκ νέου στο πολιτικό κάδρο. Η δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συνέβη ήταν η πρόταση που, εν μέρει, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου η Γεννηματά εξήγγειλε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους ΟΤΑ, χωρίς ωστόσο να μπει στην ουσία του διλήμματος της απλής αναλογικής, παρουσιάζοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο. Επόμενος σταθμός; Η Δημόσια Διοίκηση, πρωτοβουλία για την οποία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται στο Κίνημα Αλλαγής. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο, και ύστερα από σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην πρωθυπουργού και νυν «τομεάρχη» Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου, η Γεννηματά αναμένεται να κάνει παρέμβαση για την ελληνοτουρκική ένταση, ζητώντας εγγυήσεις τήρησης της Συνθήκης της Γενεύης.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ. «Προς ΣΥΡΙΖΑ ή προς ΝΔ;» αναρωτιούνται όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, βλέποντας από τη μια δημιουργία «μετώπων» με τη ΝΔ σε θέματα που αφορούν την οικονομία ή τη διακυβέρνηση, και κάλεσμα από την άλλη σε συζήτηση για ζητήματα εθνικά ή προνομιακά στην Κεντροαριστερά. «Προς πουθενά» απαντούν σε όλους τους τόνους και, σ’ αυτήν τη λογική, αλλάζουν επικοινωνιακή τακτική: από τη μια, με την ανάληψη πρωτοβουλιών θα θέσουν την κεντρική ατζέντα και, από την άλλη, θα ξεκινήσουν μια περιοδεία «νέου τύπου», με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να κατεβαίνει στη βάση της παράταξης, με στόχο να εξηγήσει πως παραμένει πιστή στην αυτόνομη πορεία της. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νέες δομές που αναμένεται να φτιαχτούν το προσεχές διάστημα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είχε ήδη τις πρώτες επαφές με τους υπευθύνους περί τα οργανωτικά, με τα δίκτυα του Κινήματος Αλλαγής σε τοπικό επίπεδο να μπαίνουν σε τελική ευθεία –σύμφωνα με πληροφορίες, το «μοντέλο Κεντρικής Επιτροπής» αναμένεται να διατηρηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ όλα δείχνουν πως για τις δημοτικές οργανώσεις θα υπάρξουν εκλογές. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως την Πέμπτη, προγραμματίζεται νέα σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα που θα αναλάβουν τις γραμματείες του κάθε τομέα. Στον τομέα Επικοινωνίας, για παράδειγμα, τον πρώτο λόγο θα έχει Το Ποτάμι, με τον Δημήτρη Τσιόδρα να αναλαμβάνει επικεφαλής και υπεύθυνος για τη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής.