Στρατηγική μάχη στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης είναι αποφασισμένος να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι σε αυτόν τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται δυνάμεων και μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου επιχειρεί να εμποδίσει την επερχόμενη ήττα του. Από το συνεδριακό βήμα των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διάλυση του βασικού δημοκρατικού κυττάρου της κοινωνίας. «Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς» επισήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διοικητική ανεπάρκεια και πολιτικό κυνισμό».
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Είναι φανερό ότι από την Πειραιώς έχουν αποφασίσει να αναδείξουν τις μεθοδεύσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, την ώρα που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στο Συνέδριο. Με αφορμή δε τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο ισχύει πολύ περισσότερο για τις βουλευτικές εκλογές. «Η αποδοχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν γίνει νωρίτερα και η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί» εκτίμησε και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ισχύοντα νόμο, ανοίγοντας διάλογο με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωσή του. Από τα πυρά του προέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε ο Πρωθυπουργός, με την κριτική του να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να θέσει ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης, προτίμησε να την χρησιμοποιεί ως πεδίο για κομματικούς τακτικισμούς. Απευθυνόμενος προς δημάρχους και περιφερειάρχες σημείωσε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή «επιδεικνύει καχυποψία, ακόμη και εχθρότητα» προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού κράτους που σας στερεί το οξυγόνο» είπε χαρακτηριστικά.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αισθάνεται ιδιαίτερη οικειότητα στον συγκεκριμένο χώρο καθώς τον γνωρίζει καλά από την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσίασε στους συνέδρους το όραμά του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στα άμεσα σχέδιά του βρίσκεται η κατάργηση της απλής αναλογικής. Τα βραχυπρόθεσμα αφορούν την ανατροπή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου «με τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και τη νοσηρή γραφειοκρατία» –η υλοποίησή τους απαιτεί διάστημα τριών έως έξι μηνών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η μεταφορά ζωτικών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος (π.χ. πολεοδομικός σχεδιασμός, σύσταση Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον τακτικό προϋπολογισμό).
Νέα συνάντηση την προσεχή Τετάρτη
Επιστροφή στη Βιέννη για το Σκοπιανό
Νέα συνάντηση, ξανά στη Βιέννη, θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Απριλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Θα πραγματοποιηθεί μάλιστα σε μία στιγμή που το Σκοπιανό φαινόταν να έχει κολλήσει, με τη γειτονική χώρα να υψώνει αναχώματα, κατά διπλωματικές πηγές, στο ζήτημα της ονομασίας erga omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμά της, που θέτει ως απαράβατους όρους η Ελλάδα. Ο Νίκος Κοτζιάς προ διημέρου, άλλωστε, επανέλαβε ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιμένει στο erga omnes για να πετύχει «μια συμφωνία με σταθερότητα, μακράς πνοής, που αντί να δημιουργεί να λύνει προβλήματα». Διαφορετικά, κατά τον έλληνα υπουργό, «θα έχουμε επενδύσει σε έναν καβγά και σε τριβές για τον επόμενο αιώνα».
ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή του Μάθιου Νίμιτς είναι να επιχειρήσει να άρει τα εμπόδια που είχαν προκύψει κατά την τελευταία συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα. Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται πάντως στο ζήτημα της νέας ονομασίας – καίτοι θεωρείται από τα πιο βατά σημεία της διαπραγμάτευσης – δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο να υπάρχει γεωγραφικός και όχι χρονικός προσδιορισμός. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε παραθέσει ορισμένους από τους επικρατέστερους προσδιορισμούς – «Ανω (Gorna), Βόρεια (Severna) ή του Βαρδάρη (Vardarska)» –, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα απέρριψε μία από τις πέντε προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα το «Μακεδονία (Σκόπια)». Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει τα Σκόπια να επιλέξουν ποιο από τα υπόλοιπα τέσσερα ονόματα προτιμούν, θέτει όμως ως προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για την ίδια ονομασία εντός και εκτός συνόρων.
Μετά τη Βιέννη, οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου στη τετραμερή Σύνοδο για τη Διασυνοριακή Ασφάλεια, στις 4-5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση στο Σούνιο.