Δεν υπάρχει δίλημμα. Δεν γεννάται καν θέμα επιλογής. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί από τον ΠΑΟΚ τη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας επί της ουσίας εξασφαλίσει ήδη την τρίτη. Είναι έναν βαθμό πίσω, έχει τρία ματς μπροστά (Απόλλωνας εκτός, Παναιτωλικός εντός, ΠΑΣ Γιάννινα εκτός). Επιβάλλεται λοιπόν να συγκεντρώσει το μάξιμουμ μήπως και προλάβει το τρένο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Η δεύτερη θέση οδηγεί στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών». Δύσβατο, ειδικά από τη νέα σεζόν. Ο προορισμός όμως είναι ούτως ή άλλως πρόκληση, πόσω μάλλον για ένα κλαμπ όπως οι Ερυθρόλευκοι με τη μεγάλη ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αν πάλι δεν προκύψει δεύτερη θέση; Η πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας πριμοδότησε την τρίτη θέση του πρωταθλήματος με το «καλό» εισιτήριο της χώρας για το Γιουρόπα Λιγκ. Εκείνο που σε στέλνει απευθείας στον τρίτο προκριματικό και που ανοίγει την αυλαία των υποχρεώσεων Αύγουστο! Προνόμιο 15 ημερών σε σχέση με τους άλλους. Προνόμιο που σημαίνει μεγαλύτερο διάστημα προετοιμασίας, περισσότερος χρόνος δουλειάς σε ένα καλοκαίρι που ούτως ή άλλως το σύνθημα θα είναι η «επανεκκίνηση». Αρα δεν διαλέγεις. Απλώς αντιλαμβάνεσαι τα συν και τα πλην, μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Αν ο Ολυμπιακός τερματίσει δεύτερος, θα μπει και στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών συμμετέχουν έντεκα ομάδες, προερχόμενες από τις θέσεις 5 έως 15 της εθνικής κατάταξης στην UEFA. Αν τα πρωταθλήματα τελείωναν σήμερα ανά την Ευρώπη, στον δεύτερο προκριματικό οι Πειραιώτες θα ήταν μαζί με: Μπεσίκτας, Σλάβια Πράγας, Βασιλεία, Αγιαξ και Στουρμ Γκρατς. Στον τρίτο γύρο θα έμπαιναν στην εξίσωση και οι: Λυών, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ντιναμό Κιέβου και Αντερλεχτ. Οι τρεις ομάδες που θα περάσουν από τον δεύτερο προκριματικό και οι πέντε που θα μπουν στον τρίτο σχηματίζουν την οκτάδα των ομάδων που μέσα από τα νοκάουτ θα καταλήξουν στην τελική δυάδα. Η αποστολή είναι πάρα πολύ δύσκολη, και ουσιαστικά πέραν του Ολυμπιακού που είναι στο 28 του ranking της UEFA καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι. Το δέλεαρ όμως σπουδαίο. Και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους (35 εκατ. ευρώ φέτος η πρόκριση στους ομίλους). Είναι θέμα κύρους, είναι κίνητρο για ποδοσφαιριστές που θα ενδιαφέρουν ομάδες στη μεταγραφική αγορά κ.λπ. Ο δεύτερος γύρος λόγω του Μουντιάλ της Ρωσίας ξεκινά στις 24-25 Ιουλίου.

Στο Γιουρόπα Λιγκ, η τρίτη θέση είναι και τρίτος προκριματικός. Εκεί τα ματς ξεκινούν στις 9 Αυγούστου και ο Ολυμπιακός με την ειδική βαθμολογία που διαθέτει θα είναι στους ισχυρούς. Εδώ το δέλεαρ, ξαναλέμε, είναι ο ίδιος ο χρόνος, που έχει μεγάλη σημασία, πόσω μάλλον στο καλοκαίρι που έρχεται. Στο καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να σχηματίσει εκ νέου μια αγωνιστική εκδοχή που θα τον επαναφέρει στην κορυφή. Το μειονέκτημα είναι ότι ξεκινάς από ένα σκαλοπάτι παρακάτω σε σχέση με τα συνηθισμένα. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, το όπλο του Ολυμπιακού είναι άλλο. Είναι η επιθυμία του οργανισμού για ολική επαναφορά. Είναι η επιδίωξη της άμεσης… επανόρθωσης.

ΥΨΗΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Αποχώρησε με ενοχλήσεις ο Πάρντο

Σε υψηλή ένταση οι προπονήσεις του Ολυμπιακού και σε μια προσπάθεια η ομάδα να ανεβάσει τον αγωνιστικό ρυθμό της στον επίλογο της σεζόν. Η αλλαγή του κλίματος φαίνεται ξεκάθαρα στον Ρέντη. Χαρακτηριστικό της έντασης του προγράμματος είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του διπλού που διεξήχθη στο προπονητήριο των Πειραιωτών, ο Φελίπε Πάρντο αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Θα δούμε λοιπόν αν θα προλάβει το ματς της Κυριακής με τον Απόλλωνα. Ενα ματς στο οποίο οι Πειραιώτες δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές στην εντεκάδα τους. Αν μάλιστα υπάρχει ένας υποψήφιος για να μπει σφήνα στους ακραίους επιθετικούς, αυτός δεν είναι ο Πάρντο, αλλά ο Μάριος Βρουσάι.