Πυρετωδώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα στις «επόμενες εβδομάδες», όπως δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος, δηλαδή τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ομως ο Τραμπ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να φύγει από το τραπέζι των συνομιλιών εάν δεν αποδειχθούν «αποδοτικές».
«Οπως ξέρετε, θα συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν τις επόμενες εβδομάδες να συζητήσουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» είπε σε δημοσιογράφους στη Φλόριντα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. «Ελπίζω ότι η συνάντηση θα είναι επιτυχής. Ομως εάν δω ότι οι προετοιμασίες δεν είναι επαρκείς, θα την ακυρώσω. Ακόμα όμως και αν διαπιστώσω ότι η συνάντηση δεν είναι αποδοτική, θα σηκωθώ και θα φύγω».
Με αυτή την απειλή –που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει –ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ασκήσει πίεση στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και να δείξει πως κατανοεί ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο και δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παραδεχθεί ότι έστειλε τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, που έχει επιλέξει ως τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών, σε ταξίδι στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει τη συνάντηση κορυφής. Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών από το 2000, όταν η Μαντλίν Ολμπράιτ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, στην Πιονγκγιάνγκ. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση με το καθεστώς –είτε με τον παππού είτε με τον πατέρα είτε με τον γιο», δήλωσε ο Τραμπ, «γι’ αυτό ελπίζω σε μια επιτυχή συνάντηση. Εάν δεν πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής, δεν θα την πραγματοποιήσουμε».
Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου, ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του ανακοίνωσε πως η Βόρεια Κορέα έχει εκφράσει επιθυμία για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου, χωρίς να θέτει όρους όπως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η ανακοίνωση αυτή, που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την Πιονγκγιάνγκ, έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Βόρεια Κορέα «δεν έχει θέσει όρους που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχθούν, όπως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το νοτιοκορεατικό έδαφος. Εκφράζουν την επιθυμία τους να τερματιστούν οι επιθετικές πολιτικές απέναντι στη Βόρεια Κορέα και να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια».
Στη Νότια Κορέα βρίσκονται 28.500 αμερικανοί στρατιώτες, μια κληρονομιά από τον πόλεμο της Κορέας του 1950-53. Η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα υπερασπίζεται το πρόγραμμα για τα πυρηνικά της όπλα, το οποίο συνεχίζει αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θεωρεί ότι «αποτρέπει την αμερικανική εχθρικότητα». Χθες, επίσης, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τον τρόπο μετατροπής της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει με τη Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες σε πλήρη συμφωνία ειρήνευσης.
Και η Κίνα, που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ; Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε «πολύ μεγάλη επιρροή» στην πρόοδο των συνομιλιών, αν και, πρόσθεσε, μπορεί να κάνει πολλά ακόμα. Ομως το μέγα ερώτημα παραμένει: Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σοβαρός όταν μιλά για καταστροφή των πυρηνικών του όπλων και του πυραυλικού συστήματος της χώρας του; Και τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ;