Ο χώρος που επέλεξε η Aνγκελα Μέρκελ να υποδεχτεί τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν άκρως συμβολικός. Στο υπό κατασκευή Χούμπολτ – Φόρουμ, όπως ονομάζεται το ανάκτορο που ανακατασκευάζεται στο σημείο όπου υπήρχε το Παλάτι της Δημοκρατίας του Eριχ Χόνεκερ. Ενα μικρό τμήμα της πρόσοψης δίνει μια πρόγευση για το συνολικό οικοδόμημα που θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, το υπόλοιπο είναι ακόμη σκαλωσιές, εργοτάξιο. Από το 2019 που θα εγκαινιαστεί, θα είναι διεθνές κέντρο ανταλλαγής ιδεών και έρευνας για θέματα όπως η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση.
Πολιτικό εργοτάξιο είναι αυτή τη στιγμή η ΕΕ. Και ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε προ πολλού τις ιδέες του, για τις οποίες δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι στο Βερολίνο. Αντιδρούν πρωτίστως κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ενωσης της καγκελαρίου που βάζουν φρένο στις σημαντικότερες αλλαγές που θέλει ο γάλλος πρόεδρος. «Υπάρχουν πάντα διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις στη Γερμανία και τη Γαλλία» παραδέχτηκε η Μέρκελ. «Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση και στο τέλος την ικανότητα για συμβιβασμούς» συμπλήρωσε. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο Παρίσι και Βερολίνο να έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων. Με τις διαφορές που καταγράφονται, το πακέτο αυτό δεν θα υπερβαίνει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Ο Μακρόν τόνισε εκ νέου την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ευρωζώνη. «Ζητούμενο δεν είναι αυτήν τη στιγμή το ένα ή το άλλο εργαλείο», είπε ο Μακρόν, «αλλά ότι είμαστε βέβαιοι για τον στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε». Ενδεικτικό είναι ότι απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα την πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης και ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. Ούτε σχολίασε την πρόταση της Μέρκελ, η οποία έριξε την ιδέα για «δίδυμα» συμβούλια υπουργών Οικονομικών και υπουργών Οικονομίας ή υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.
Προτεραιότητα για τη γερμανίδα καγκελάριο έχουν τα ζητήματα του ευρωπαϊκού ασύλου και της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Για τον Μακρόν προέχει η θαρραλέα αναμόρφωση της Ευρώπης. Η «κοινή κυριαρχία» της Ευρώπης δοκιμάζεται στη διεθνή σκηνή, είπε ο Μακρόν, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό της ΕΕ αναπτύσσονται «αμφιβολίες και πολύ ισχυρές εθνικιστικές επιδιώξεις». Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, τόνισε ο Μακρόν, «η σημερινή συγκυρία είναι καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης».
Γερμανία και Γαλλία «έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά» διαπίστωσε ο Μακρόν, Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών που θα συγκληθεί στις 19 Ιουνίου, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Την επόμενη εβδομάδα, πρώτα ο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθούν την Ουάσιγκτον. Με την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει χάσμα σε θέματα όπως η ελευθερία του εμπορίου και η προστασία του κλίματος. Αλλά η ατλαντική συμμαχία είναι «μεγάλος θησαυρός που χρειάζεται φροντίδα», είπε η Μέρκελ.
Το θαύμα βγαίνει από την κονσέρβα
Στην πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στο Βερολίνο, η Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει το τσιτάτο του Ερμαν Εσε, «ένα θαύμα κάθε αρχή την κατοικεί». Χθες που ρωτήθηκε για αυτό είπε ότι τότε «δεν γνώριζε πως ο σχηματισμός της γερμανικής κυβέρνησης θα διαρκέσει τόσο πολύ. Για αυτό το θαύμα μπήκε για μερικούς μήνες στην κονσέρβα. Αλλά τώρα επανέρχεται».