Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει την στάση του σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και θα εξετάζει πιο συστηματικά το φαινόμενο αυτό στις χώρες-μέλη του, ενθαρρύνοντάς τις ταυτόχρονα να το καταπολεμήσουν και στον ιδιωτικό τομέα.
Το ΔΝΤ, που παραδέχτηκε σήμερα Κυριακή ότι στο παρελθόν δεν μιλούσε με σαφήνεια για το πρόβλημα, υιοθέτησε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι ομάδες του, μέσω των ετήσιων αποστολών τους, να αποτιμούν «τη φύση και τη σοβαρότητα» της διαφθοράς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.
Η διαφθορά πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και όλες τις κοινωνικές τάξεις. «Ξέρουμε ότι η διαφθορά επηρεάζει τους φτωχούς (…) υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε σε συνέδριο με αυτό το θέμα.
Οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις είναι τα πρώτα θύματα
Η διαφθορά «καταβροχθίζει» κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου και εμποδίζει την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του το Ταμείο. Μόνο τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν το 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.
Το φαινόμενο πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά τα πρώτα θύματά τους είναι οι πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις επειδή εξαρτώνται περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες, που λόγω της διαφθοράς το κόστος τους αυξάνεται δραματικά.
«Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στην πολιτική (των χωρών) αλλά όταν αντιμετωπίζουμε μακροοικονομικά προβλήματα (…) όταν διαπραγματευόμαστε την έναρξη προγράμματος (οικονομικής βοήθειας), έχουμε το δικαίωμα να δράσουμε» είπε η Λαγκάρντ.
Πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Και εξήγησε ότι η εκπόνηση προγράμματος οικονομικής στήριξης θα μπορούσε ν’ αποτελέσει την ευκαιρία «για ν’ ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για πρώτη φορά, το Ταμείο σκοπεύει ν’ ασκήσει πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στις πολυεθνικές εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές διαφθοράς ή συμβάλουν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει να εξεταστούν λεπτομερώς συμβάσεις εταιρειών, ιδίως στους τομείς των εξορύξεων, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.