Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ζητά με απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά από συλλογικό αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Το περιφερειακό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, υπερψήφισε τις προτάσεις που εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα απεμπολήσουμε κανένα από τα δικαιώματά μας ως περιοχή και θ’ αγωνισθούμε μέχρι τέλους». Τόνισε ότι, εάν κι εφόσον προκύψει αγοραστής που θα θελήσει να αναλάβει τις μονάδες της ΔΕΗ, «τότε θα παραιτηθούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας».
Το περιφερειακό συμβούλιο με την απόφασή του καλεί τους βουλευτές της δυτικής Μακεδονίας «να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου» και δηλώνει ότι «θα συστρατευτεί με τα αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων της περιοχής», ακόμη και στην περίπτωση που γίνει η «απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου».
Και τονίζει: «Θέλουμε επενδύσεις και επενδυτές και όχι ευκαιριακούς αγοραστές της περιουσίας της περιοχής», ενώ ζητεί «την κατάργηση των ΝΟΜΕ στην περίπτωση έγκρισης του Σχεδίου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων».
Προκλήθηκαν εντάσεις
Η εισηγήτρια, εκ μέρους των συμβούλων της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να φανεί συνεπής σε όσα έλεγε προεκλογικά και στη συνέχεια μετεκλογικά ότι «στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ή φραγμάτων της ΔΕΗ θα παραιτηθεί, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και όλοι οι σύμβουλοι προκειμένου να προκληθεί θεσμική κρίση».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ανέφερε ότι «εάν δεν βρεθούν αγοραστές για τις λιγνιτικές μονάδες, τότε θα χρειαστεί να μπουν στο πακέτο πώλησης και υδροηλεκτρικά φράγματα».
Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου έστειλε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ «δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα κλειδιά του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, των δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη, και με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν, στους ιδιοκτήτες που θα προκύψουν».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης τόνισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι θα επιδιώξουν αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στα θέματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στους ιδιώτες, καθώς και δεσμεύσεις που αφορούν στο περιβάλλον και τις αποκαταστάσεις εδαφών που θ’ ανήκουν στη ΔΕΗ είτε θα περιέλθουν στους ιδιώτες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το κλίμα ήταν τεταμένο: προκλήθηκαν εντάσεις τόσο ανάμεσα στους συμβούλους όσο και με εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.