Αμέσως μετά τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό ξεκινήσαμε να πιέζουμε για αποσυμφόρηση των νησιών. Παρά τις όποιες προσπάθειες και παρόλο που αγωνιωδώς προσπαθήσαμε να αποφύγουμε όλο αυτό το διάστημα τις εντάσεις, τελικά καταλήξαμε σε γεγονότα, όπως αυτά της Κυριακής.
Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει την ανησυχία και κυρίως τον φόβο της τοπικής κοινωνίας. Κι αυτόν τον φόβο κατάφεραν κάποιοι ακραίοι αλλά και ιδιοτελείς πολιτικά άνθρωποι να τον εκμεταλλευτούν. Τα προχθεσινά γεγονότα είναι απολύτως κατακριτέα, δεν αντιπροσωπεύουν την κοινωνία του νησιού, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έχει σταθεί δίπλα στο προσφυγικό ζήτημα. Οι εικόνες της Κυριακής είναι εικόνες ντροπής, εικόνες προσβλητικές. Τώρα πια όμως ο κόσμος φοβάται, σε μια στιγμή που τα νησιά χρειάζονται την κοινωνική συνοχή. Είναι βέβαιο πως η λάθος ή η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περίπου 10.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, γύρω, δε, από μία πόλη 27.000 κατοίκων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως μιλάμε για ακόμη ένα τρίτο της πόλης.
Τα πράγματα πλέον είναι επικίνδυνα. Μπορεί να μην έχουμε τις αφίξεις του 2015, έχουμε όμως αύξηση των προσφυγικών ροών σε σύγκριση με το 2017. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση, που εδώ και μήνες διαχειρίζεται αναποτελεσματικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα την απόλυτη επιβάρυνση των νησιών του Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου. Πρέπει να δοθεί μία λύση κι αυτή η λύση υπάρχει: Το πρώτο στάδιο της Συμφωνίας με την Τουρκία αφορά τις επαναπροωθήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας. Το μέτρο των επαναπροωθήσεων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα. Συνεπώς, οι ευθύνες για τα όσα συνέβησαν και ενδεχομένως να συμβούν ξανά, βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Ο Σπύρος Γαληνός είναι δήμαρχος Λέσβου