Είχαμε Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. Οι πράκτορές μου επιμένουν πως παρότι φημολογείτο εντόνως, ο Νίκος Φίλης δεν «τα άκουσε» από τους ενοίκους του Μαξίμου για όσα είπε περί κινδύνου συνεχούς λιτότητας που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Ωστόσο, μου μεταφέρθηκε ότι το περιεχόμενο του προγράμματος που σχεδιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –η επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή, για το ψαλίδι του 2018 στις συντάξεις και για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα –τέθηκε ξανά και ξανά και από αρκετά μέλη των 53. Με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τους συνιστά ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να επιστρέψει ο Ευκλείδης από το ΔΝΤκαι να τους μεταφέρει τις διαθέσεις που ανίχνευσε μεταξύ των δανειστών. Το κλου, επομένως, της συνεδρίασης ήταν άλλο. Οι άνθρωποί μου διατείνονται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε πολύ επίμονα να μάθει από τον αναπληρωτή του Γιάννη Δραγασάκη στην Ανάπτυξη, Αλέξη Χαρίτση, αν και κατά πόσο το περίφημο «ολιστικό» σχέδιο είναι συμβατό με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Είτε το Μαξίμου δεν γνωρίζει είτε θέλει να δείξει την ευαισθησία του σε εκείνους που γκρινιάζουν» σημείωσε ο συνομιλητής μου που κατέγραψε την ερώτηση Τζανακόπουλου. Προσωπικά θα πόνταρα, μεταξύ μας, σε μια πιο ωμή διατύπωση, τύπου το Μαξίμου τούς δουλεύει.
Love is in the air
Θυμάστε που σας έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα για μια –πώς να το πω; –δύσκολη στιγμή στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Γιάννη Μανιάτη που κορυφώθηκε με το να μη συμπεριληφθεί το όνομα του δεύτερου στη λίστα με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος; Ε, λοιπόν, φαίνεται πως πλέον έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Τι εννοώ; Η Γεννηματά έδωσε το «παρών» στην ομιλία του Μανιάτη στην Αθηναϊκή Λέσχη και μάλιστα πράκτορές μου που βρέθηκαν εκεί μου επισήμαναν πως οι αγκαλιές και τα φιλιά έδιναν και έπαιρναν. Ορισμένοι δε από αυτούς μού εξήγησαν πως αυτή η γεννηματική κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής. Η πρόεδρος, λένε, δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες σκιές πάνω από την Κεντροαριστερά και έχει αποφασίσει να στείλει το μήνυμα της ενότητας. Σαν να λέμε, love is in the air από εδώ και πέρα.
Κληρονομικό χάρισμα
Μιας κι ανέφερα την Εκτελεστική Γραμματεία, θυμήθηκα τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος, όπως έμαθα, από μόνος του αρνήθηκε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο όργανο παρότι τού είχαν κρατήσει θέση. Τον θυμήθηκα, λοιπόν, γιατί το τελευταίο διάστημα λέει σε διάφορους συνομιλητές του πως το Κίνημα Αλλαγής δεν πάει καλά. Τη δε Πέμπτη που μας πέρασε το πρωί, είπε να το μοιραστεί και με τους ακολούθους του στο Τwitter όπου έγραψε «αυτή η συνεχής και σημαντικά καθοδική πορεία που καταγράφεται για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μόνο απογοητευτική. Είναι κι εξοργιστική γιατί δεν ήταν μοιραία, δεν ήταν προκαθορισμένη. Το αντίθετο…». Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας βγήκε στον Σκάι η πρώτη δημοσκόπηση εδώ και καιρό, που έδειχνε αύξηση των ποσοστών του Κινήματος. Επειτα από αυτό, το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους παροικούντες την Κεντροαριστερά είναι πως οι προβλέψεις του Γιάννη έχουν 100% επιτυχία. Χορταρέας ο Ραγκούσης, θα συμπλήρωνα εγώ.

Πρόσκληση – απάντηση στον Σεραφείμ

Θα παραχωρήσω λίγο από τον χώρο μου στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Σωτηρέλη, επειδή μου έστειλε μια ενδιαφέρουσα επιστολή ως απάντηση στο άρθρο που έγραψε στα «ΝΕΑ» ο μητροπολίτης Πειραιώς την Παρασκευή. Βασικά, εκτός από απάντηση είναι και πρόσκληση, οπότε την παραθέτω γιατί εγώ ήμουν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου. Μου γράφει λοιπόν ο Σωτηρέλης: «Στο φύλλο της Παρασκευής 20.4 ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με κατηγορεί ότι στην κριτική που άσκησα στην απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά “αποσιώπησα” το σκεπτικό της. Στο άρθρο μου, όμως, όπως τόνισα, αναφέρομαι μόνο στη βαθύτερη λογική της απόφασης, που κατ’ εμέ αποπνέει ολοκληρωτισμό. Ο χώρος μιας εφημερίδας δεν ενδείκνυται για επιστημονικές αναλύσεις. Αν όμως ο σεβασμιώτατος θέλει όντως να ακούσει αναλυτική συνταγματική επιχειρηματολογία, τον προσκαλώ, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, στη σχετική δημόσια συζήτηση που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και ο Ομιλος “Αριστόβουλος Μάνεσης” στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 18.30».

Ιερές κόντρες στην αίθουσα του θρόνου

Σας έχω ήδη ενημερώσει για την απόσταση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας. Οτι, δηλαδή, η Ρωσική Εκκλησία θέλει, στη λογική της θεωρίας της Τρίτης Ρώμης, να έχει ηγετικό ρόλο, εξού και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος – με τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν – κινείται προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο. Τελικά, μαθαίνω ότι το διπλωματικό εκκλησιαστικό παρασκήνιο είναι πιο έντονο απ’ όσο νόμιζα στην αρχή.

Ο Κύριλλος, που λέτε, ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Τίρανα, το τριήμερο 28-30 Απριλίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο – με τον οποίο γνωρίζονται περίπου μισό αιώνα. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στη Βουλγαρία πριν από λίγο καιρό, ενώ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε μια κίνηση που άφησε εκτός κάδρου τον Βαρθολομαίο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και ο Πάπας Φραγκίσκος συμφώνησαν στην έκδοση ανακοινωθέντος αναφορικά με την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο ειρηνευτικής έκκλησης, το οποίο στήριξαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Πατριάρχης της Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ κ.ά.