Την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική βαριά βιομηχανία με το υψηλό ενεργειακό κόστος ζητούν από την κυβέρνηση οι δύο πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ.
Οι επικεφαλής της Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος και της ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπό τη θεσμική τους ιδιότητα στον σύνδεσμο εκπροσώπησης των εργοδοτών απέστειλαν κοινή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη περιγράφοντας τους κινδύνους που απειλούν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Στο κείμενο της επιστολής τους, η οποία κοινοποιείται επίσης και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στον πρόεδρο του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλη Φιλίππου, περιγράφονται οι στρεβλώσεις και τα εμπόδια που ανακύπτουν σε τρία μέτωπα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ. Το πρώτο αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της «αντιστάθμισης έμμεσων εκπομπών CO2». Οπως περιγράφουν οι δύο επιχειρηματίες αν και ο συγκεκριμένος μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις βιομηχανίες να αντισταθμίζουν σε ποσοστό 80% το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων που τους μετακυλίουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις στη χώρα μας η ΔΕΗ ακολουθεί διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αποζημιώνονται μόλις για το 50% και 60%. Την ίδια στιγμή που κάποιες βιομηχανίες μετρούν τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στο 40% του κόστους παραγωγής τους.
Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με την καθυστέρηση που διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ στην υποβολή από το υπουργείο του σχεδίου προσαρμογής σε ευρωπαϊκά μέτρα (κατευθυντήριες γραμμές) για την ελάφρυνση της ενεργοβόρου βιομηχανίας από την επιβάρυνση που συνδέεται με τους μηχανισμούς στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Και το τρίτο πρόβλημα σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση χρέωσης στους προμηθευτές ρεύματος προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Οι δύο επιχειρηματίες σημειώνουν πως ο λογαριασμός αυτός είναι πια πλεονασματικός και ζητούν την άμεση κατάργηση της χρέωσης. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο σύνδεσμος παραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) επισημαίνει οτι η χρέωση προμηθευτή δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να μειωθεί μερικώς καθώς οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ρίξει τις τιμές χονδρικής ρεύματος.