«Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο μία έκθεση, αλλά μία γιορτή του πολιτισμού που έχει να κάνει με όλη τη χώρα και όχι μόνο με τη Θεσσαλονίκη». Ακόμη και αν περιμένει κανείς έναν τέτοιο «επίσημο» χαιρετισμό, τα λόγια του Γιώργου Παπαναστασίου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αποδίδουν μια αλήθεια: η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο μιας προσπάθειας που απευθύνεται στην επικράτεια της φιλαναγνωσίας. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο Ελλάδα – Δυτική Ευρώπη – Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΒΘ, δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ», Μανώλης Πιμπλής υπογραμμίζοντας τα βήματα διεθνοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό χωρούν πλέον οι 285 εκδότες που συμμετέχουν από την Ελλάδα και άλλες 22 χώρες, αλλά και οι 500 εκδηλώσεις: παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά δρώμενα. Για την οικονομία του χώρου, σταχυολογούμε ορισμένες από αυτές, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από τη χθεσινή παρουσίαση. Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος, λοιπόν, «Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, η ντοκιμαντερίστα και δημοσιογράφος Angelique Kourounis, ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Κωνσταντινίδης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς θα συζητήσουν για την «Ανοδο της Ακροδεξιάς σήμερα», ενώ ο στοχαστής και συγγραφέας Frederic Worms, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Αρης Στυλιανού, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Ντάλης και η συγγραφέας Λένα Διβάνη καταθέτουν απόψεις για το ερώτημα «Πόσες κρατικές ή εθνικές αρμοδιότητες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε σε υπερεθνικούς θεσμούς και με ποιους όρους;».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Λογοτεχνία και Μνήμη», εκτός άλλων, η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Μαίρη Μικέ συνομιλεί με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Νικόλα Σεβαστάκη και τον καθηγητή Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για τις επετείους των Αρη Αλεξάνδρου, Γιάννη Μπεράτη, Νικόλα Κάλας («Γραφή και Πολιτική»). Επίσης η εκπαιδευτικός Γιάννα Δεληβοριά με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και την αν. καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Αλεξάνδρα Ρασιδάκη με αφορμή τις επετείους των Μαργαρίτας Καραπάνου, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Χειμωνά («Δημιουργία, Νόσος και Θεραπεία»). Τέλος, η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου με τους συγγραφείς Γαβριήλ-Νίκο Πεντζίκη και Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον επιμελητή εκδόσεων Κώστα Σταμάτη για τις επετείους των Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλου («Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη»).
Στο 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT) Kevin Quirk και η προεδρεύουσα του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης της FIT Annette Maher Schiller συνομιλούν με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταφραστών Φώτη Φωτόπουλο για το γλωσσικό ιμπέριουμ της αγγλικής γλώσσας σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ο Μεταφραστής, ο Αναγνώστης, η Γυναίκα του και η Google: Η μετάφραση του μη λογοτεχνικού βιβλίου από γλώσσες περιορισμένης διάδοσης στην ψηφιακή εποχή».

INFO:

15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 3-6 Μαΐου, ΔΕΘ-HELEXPO