Κόκκινο χτυπά η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προγραμματισμένες μειώσεις από 1/1/19 στις συντάξεις αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου όπως έγινε αντιληπτό από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην τετράωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, περισσότεροι από 30 βουλευτές πήραν τον λόγο ενώ περισσότεροι από 10 εξέπεμψαν SOS για εκλογική συντριβή εάν μειωθούν οι συντάξεις.
Τον κύκλο της αγωνίας άνοιξε ο Νίκος Ξυδάκης. Πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έσπευσε να χαρακτηρίσει (ΕΡΑ) «ματωμένο» το υπερδιπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα σημειώνοντας: «Το πλεόνασμα συνιστά χρήματα τα οποία έχουν βγει από την πραγματική οικονομία, ρευστότητα που έχει αντληθεί από την αγορά. Υπό αυτή την έννοια, το πλεόνασμα είναι “ματωμένο”».
Αίσθηση ωστόσο μεταξύ των βουλευτών προκάλεσε η παραδοχή του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι «υφεσιακό», αλλά δίνει απάντηση και σε εκείνους που αμφισβητούν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πιάσει τους στόχους.
Οι υπόλοιποι βουλευτές με έκδηλη ανησυχία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συντάξεις. Ο «συνήθης ύποπτος» Νίκος Φίλης ανέβασε το θέμα των συντάξεων χηρείας ενώ και πάλι αμφισβήτησε τα της «καθαρής» εξόδου όταν υπάρχουν νέα μέτρα διερωτώμενος για ποια «καθαρή» έξοδο μπορεί να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ αν κόβονται οι συντάξεις. Ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση με άνοιγμα της συζήτησης τώρα για το ψαλίδι του 2019 και το αφορολόγητο γιατί τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι αργά. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «μία έξοδος καθαρή κατά το δυνατόν πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα και να μην κόβεται το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους».
Τη δυσκολία που προκύπτει από την υλοποίηση της δέσμευσης για το 2019 φέρεται να επισήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος (σύμφωνα με πληροφορίες) προειδοποίησε ότι με μειωμένες συντάξεις δεν μπορεί εύκολα να πάει σε εκλογική σύγκρουση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τον κίνδυνο της εκλογικής συντριβής και την αγωνία των πολιτών για τις συντάξεις επισήμανε κατά πληροφορίες και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο Σάκης Παπαδόπουλος επιστράτευσε το χιούμορ για να περιγράψει την διολίσθηση του κόμματος σε πολιτικές λιτότητας. Αναρωτήθηκε «είμαστε στο πρόγραμμα της Αθηναΐδας;», για να καταλήξει «τελικά μάλλον είμαστε αλλού!». Επικριτικός εμφανίστηκε κατά πληροφορίες και ο βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι τα όσα εναγωνίως διατυπώνουν οι βουλευτές σπανίως λαμβάνονται υπόψην από τους υπουργούς, ενώ και οι πόρτες των υπουργείων παραμένουν κλειστές. Το πρόβλημα των κλειστών υπουργικών θυρών επισήμανε σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και ο Δημήτρης Μάρδας.
Την ανέφελη πορεία προς τις κάλπες με θεωρητικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αμφισβήτησε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας. «Κάνουμε ευεργετικούς νόμους και στο τέλος στρέφονται εναντίον μας οι υποτίθεται ευεργετηθέντες» φέρεται να επισήμανε ο βουλευτής συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στις κάλπες μόνο με αφηγήματα αλλά με απολογισμό πράξεων και κυβερνητικού έργου.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ. Η συνεδρίαση που διήρκεσε κοντά στις τέσσερις ώρες είχε και χαρακτήρα εκτόνωσης, αφού άλλοι βουλευτές «βγήκαν παραπονούμενοι» για την κυβερνητική λειτουργία, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη συνεργασία με τους υπουργούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του έστειλε κατ’ αρχάς μήνυμα αυτοπεποίθησης επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της «καθαρής» εξόδου. Οπως είπε: «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του Μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος…Υπάρχει έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε μεμιάς τις πύλες του παραδείσου». Ο Πρωθυπουργός επέκρινε όσους τάχθηκαν υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής για την οικονομία μετά τον Αύγουστο ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «”μαύρο” αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».