Ενα δύσκολο και απαιτητικό δίμηνο άρχισε για την ελληνική κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, το οποίο «θα τρέχει» παράλληλα με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, στο οικονομικό πεδίο, για τον τερματισμό του τρίτου Μνημονίου και την εξεύρεση συμφωνίας για τη μεταμνημονιακή εποχή, το είδος εποπτείας και την ελάφρυνση του χρέους. Αλλωστε, στο ημερολόγιο της κυβέρνησης είναι κυκλωμένες δύο ημερομηνίες: η 21η Ιουνίου λόγω του κρίσιμου Eurogroup και η 24η Ιουνίου, κατά την οποία διεξάγονται οι διπλές, προεδρικές και βουλευτικές, εκλογές στην Τουρκία.
Πρώτος σταθμός σε αυτό το ομιχλώδες δίμηνο είναι η Βιέννη, όπου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει νέα συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες που παραμένουν στον δρόμο προς μία πιθανή επίλυση του Ονοματολογικού, στον απόηχο και της εκτίμησης του ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος βλέπει λύση μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες. Η Αθήνα θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στα Βαλκάνια (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Αλβανία) και φυσικά στην αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν περιορίζεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά έχει πλέον στον πυρήνα της τις υποθέσεις των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα και των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι παρών σήμερα και ο Μάθιου Νίμιτς –ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις διαφορές. Την Παρασκευή 27 Απριλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο φυσικά η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στο Μακεδονικό, αλλά ιδιαίτερα στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν άλλες δύο φορές την ευκαιρία για να συνομιλήσουν από κοντά εντός Μαΐου. Το διήμερο 3-4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής διασυνοριακή συνάντηση Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, στις 11-12 Μαΐου, προγραμματίζεται, όπως ο ίδιος ο Κοτζιάς έχει πει, συνάντηση για το Μέλλον της Ευρώπης, πιθανότατα στο Σούνιο. Εκεί θα βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, άρα και ο Ντιμιτρόφ. Η κρίσιμη ημερομηνία όμως θα είναι η 17η Μαΐου. Τότε διεξάγεται στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που θα κρίνει οριστικά τα επόμενα βήματα στο Ονοματολογικό.
Τα ελληνοτουρκικά. Αναμφίβολα τα βλέμματα πέφτουν στο τι μέλλει γενέσθαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Μάιος αποτελεί και εδώ κρίσιμη χρονική περίοδο. Αλλωστε, εντός του μηνός αυτού αναμένονται οι δικαστικές διαδικασίες τόσο για τον τερματισμό της προφυλάκισης των υπολοίπων επτά τούρκων αξιωματικών (ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους) όσο και για το αν ο πρώτος αποφυλακισθείς δικαιούται άσυλο. Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση αναμφίβολα θα πρέπει να αναμένεται στη συνέχεια η αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Πόσω μάλλον που σύμφωνα με μία θεωρία ίσως ανακοινωθεί εντός του Μαΐου το κατηγορητήριο για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου στον Εβρο. Φυσικά, η παραδοσιακή «εύφλεκτη ύλη» των ελληνοτουρκικών παραμένουν οι διαφορές στο Αιγαίο.
Σύνοδος Κορυφής. Τέλος, στις 28-29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι πολύ πιθανό η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να βρεθούν στο μενού των ηγετών.