Με μια «σπάνια τιμή», ένα δείπνο στο Μάουντ Βέρνον, την ιδιαίτερη κατοικία του Τζορτζ Ουάσιγκτον, πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, πατέρα του αμερικανικού έθνους και ήρωα του πολέμου της ανεξαρτησίας, ξεκίνησε χθες το απόγευμα –μεταμεσονύχτιες ώρες Ελλάδας –την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Τραμπ υποδέχεται τον Μακρόν σαν αυτοκράτορα» σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Τζέικομπ Χάιλμπρεν, διευθυντής της συντηρητικής επιθεώρησης «The National Interest». Οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση (και νέο επίσημο δείπνο) στον Λευκό Οίκο, ενώ ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει αύριο, στην 58η επέτειο μιας ομιλίας του στρατηγού Ντε Γκολ, ομιλία στο Κογκρέσο πριν κλείσει την επίσκεψή του με έναν προσφιλή στον ίδιο τρόπο: μια συζήτηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης στον οποίο επιφυλάσσει ο Ντόναλντ Τραμπ την τιμή της «επίσημης επίσκεψης». Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί στα διεθνή ΜΜΕ όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει αυτοί οι φαινομενικά τόσο διαφορετικοί ηγέτες –κάποιοι τη συγκρίνουν ήδη, λιγότερο ή περισσότερο καλοπροαίρετα, με τη σχέση Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ, και πριν από αυτούς Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ. Η επίσκεψη Μακρόν είναι, πάντως, μια ωραιότατη επικοινωνιακή επιχείρηση και για τους δύο ηγέτες: ο αμερικανός πρόεδρος δείχνει πως δεν είναι απομονωμένος στη διεθνή σκηνή. Οσο για τον γάλλο ομόλογό του, που έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία –ή και ικανότητά του –να μιλάει με όλους τους ηγέτες του κόσμου σαν ίσος προς ίσο και να ξαναδώσει στη Γαλλία κινητήριο ρόλο διεθνώς, στόχος του είναι, όπως σημείωνε χθες το «L’Obs», «να καλοπιάσει τον πρόεδρο της παγκόσμιας υπερδύναμης και να επιχειρήσει να τον επηρεάσει σε έναν αριθμό θεμάτων». Ο Μακρόν θέλει να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει τα ευρωπαϊκά έθνη από τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου. Εμπόριο, κλίμα, Συρία, Βόρεια Κορέα είναι ψηλά στην ατζέντα. Στην κορυφή, ωστόσο, βρίσκεται το Ιράν.
Ο Τραμπ απειλεί να «σχίσει», στις 12 Μαΐου, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν οι Ευρωπαίοι δεν διορθώσουν αυτά που αποκαλεί «τρομερά ελαττώματά της». Οι απειλές της Τεχεράνης, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου, πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο και η πίεση των Ευρωπαίων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία» δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη του Μακρόν ότι δεν υπάρχει plan B. Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Μέρκελ και Τραμπ ωστόσο αναμφίβολα δεν «μιλάνε σαν δύο παλιόφιλοι», όπως σημείωνε αναφερόμενη στον Τραμπ και τον Μακρόν πηγή του Ελιζέ.
Από τον θάνατο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, το 1799, και εξής, το Μάουντ Βέρνον δεν είχε δεχθεί παρά μόνον έναν ξένο αρχηγό κράτους: Τζον και Τζάκι Κένεντι είχαν υποδεχθεί εκεί το 1961 τον τότε πρόεδρο του Πακιστάν. Είναι ένα κτήμα 30.000 στρεμμάτων με απρόσκοπτη θέα στον ποταμό Πότομακ, ένα οίκημα 1.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας, όπου νιώθει κανείς να ακολουθεί τα βήματα του Ουάσιγκτον αλλά και του μαρκήσιου Ντε λα Φαγέτ –που έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά της βρετανικής αποικιακής δύναμης. Ο γάλλος πρόεδρος είναι, ως γνωστόν, παθιασμένος με την Ιστορία. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι ο μόνος που μαθαίνει και εκμεταλλεύεται τα «κουμπιά» των υψηλών συνομιλητών του.