Ανησυχίες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης από τις αρχές του έτους, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε μέσα στον Απρίλιο σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.
Κύρια αιτία της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες είναι το ισχυρό ευρώ που έχει φτάσει τα 1,22 δολάρια και απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Ανησυχία επίσης προκαλούν οι φόβοι που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, από την Ευρώπη ώς την Κίνα, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς δημιουργώντας κίνδυνο για εμπορικό πόλεμο.
Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική δραστηριότητα της HIS Markit δείχνουν ότι το επιχειρείν στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2018, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα τέλη του 2017. Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit παρέμεινε τον μήνα που διανύουμε στις 55,2 μονάδες, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όταν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 58,8 μονάδες. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή σε Γερμανία και Γαλλία παρουσιάζουν βελτίωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης της ανάπτυξης έχει μειωθεί σε άλλες ισχυρές και λιγότερο ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης.
«Η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε τον Απρίλιο κολλημένη σε χαμηλότερη ταχύτητα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε με αμετάβλητο ρυθμό σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2017» ανέφερε στη σχετική έκθεση της HIS Markit ο επικεφαλής οικονομολόγος Κρις Ουίλιαμσον.
Ο ίδιος πάντως ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι η υποχώρηση του ΡΜΙ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Στις αρχές του έτους η ζήτηση για προϊόντα είναι συνήθως μεγαλύτερη και στους επόμενους μήνες υποχωρεί.
Τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο θα διαμορφωθεί σε 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο δημιουργώντας αισιοδοξία για τη συνέχεια. Πέρυσι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,3%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από το 2016, όταν είχε φτάσει το 1,8%. Για το 2018 όμως έχουν δημιουργηθεί επιφυλάξεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία. Σημαντικός παράγοντας θα είναι για τη συνέχεια και η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις αγορές έχει δημιουργηθεί προσδοκία ότι η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα επιτόκια ωστόσο του ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, να διατηρηθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στα ίδια σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα.