Δραστικές αλλαγές δρομολογούνται από το υπουργείο Υγείας στον ψυχιατρικό τομέα του ΕΣΥ, στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που στον… επίλογό της προβλέπει την κατάργηση των τριών ψυχιατρείων της χώρας (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να σταματήσει η συρροή περιστατικών και ειδικά ακούσιων εισαγωγών – εισαγγελικών εντολών στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, είναι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να εισέλθουν σταδιακά σε διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου.
Παράλληλα, ανατροπές προβλέπονται και για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, που προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας και θεραπείας, κατόπιν ραντεβού. Ετσι, ενώ τα Κέντρα σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ –διασυνδέονται με αντίστοιχες ψυχιατρικές κλινικές όμορων νοσοκομείων -, θα ενταχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αποτελώντας τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
ζΤα σχέδια αυτά βρίσκουν αντίθετους του εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που επιμένουν ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα στον δημόσιο ψυχιατρικό τομέα.
Αναφορικά δε με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, προειδοποιούν ότι η απομάκρυνσή τους από το ΕΣΥ θα δημιουργήσει γραφειοκρατικές αρρυθμίες, όταν προκύπτει η ανάγκη για άμεση παραπομπή των εξωτερικών ασθενών σε ψυχιατρική κλινική. Και προβλέπουν την υποβάθμισή τους, όπως συνέβη και με τα Κέντρα Υγείας όταν… παραδόθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια στις ΥΠΕ.
Σημειώνεται ότι χθες, μετά την προγραμματισμένη πορεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ προς το υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκαν με την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους, Εκεί, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος σημείωσε ότι στο σχέδιο νόμου, που θα τεθεί ούτως ή άλλως σε δημόσια διαβούλευση, έχουν ενταχθεί πολλές προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων.
Εφιάλτης στα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφει μία εφιαλτική καθημερινότητα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Στο Δρομοκαΐτειο, δυναμικότητας 400 κλινών, εισάγονται 100 νέα περιστατικά κάθε εβδομάδα, εκ των οποίων το 70% αφορά περιπτώσεις εισαγγελικών εντολών εγκλεισμού από όλη την Ελλάδα.
Μοιραία, τα ράντζα και η προσωρινή «χρέωση» ασθενών σε ήδη κατειλημμένες κλίνες από ασθενείς που έχουν λάβει άδεια είναι μερικές από τις «παραφωνίες» ενός συστήματος που λυγίζει.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει το Δαφνί, που εφημερεύει οκτώ ημέρες τον μήνα (όσες δηλαδή και το Δρομοκαΐτειο) ενώ στο κόκκινο λειτουργούν και οι ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Ευαγγελισμού, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα 20 – 25 μόνιμα ράντζα (κάποιες περιόδους ξεπερνούν ακόμη και τα 40) αποτελούν μαύρη σελίδα για τη δημόσια ψυχιατρική φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς.
«Παρά ταύτα» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «το υπουργείο Υγείας στοχεύει στη σταδιακή συρρίκνωση των κλινών των τριών ψυχιατρείων –να απομείνουν δηλαδή περί τα 100 ανά μονάδα, γεγονός που στην πράξη θα προκαλέσει επιπλέον συμφόρηση στις κλινικές του ΕΣΥ. Ως “ισοδύναμο” το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει την ίδρυση επτά ψυχιατρικών κλινικών στην περιφέρεια, στην πράξη όμως θα έπρεπε να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για τις ήδη υπάρχουσες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία και στα ήδη επιβαρημένα ψυχιατρεία».
Ο ίδιος αναφέρει και το εξής οξύμωρο: «Ενώ στόχος είναι η κατάργηση των ψυχιατρείων, στις 3 Μαΐου έχει οριστεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για αλλαγή στο εφημεριακό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό το Δαφνί καλείται να εφημερεύει 24 ημέρες τον μήνα και το Δρομοκαΐτειο 17 για τον πληθυσμό αναφοράς. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, ενώ παράλληλα ανοίγεται το παράθυρο ώστε να εισέλθουν περισσότερα περιστατικά με εισαγγελική εντολή».