Σε ναρκοπέδιο με αρκετές πολιτικές νάρκες, όπως η μείωση συντάξεων, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και η δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που προκαλούν εσωκομματικές διαφωνίες, ενστάσεις και τριγμούς, κινείται η κυβέρνηση, την ώρα που προσπαθεί να στηρίζει με κάθε τρόπο το δικό της success story. Η κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία και οι ηγεσίες τους είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρές εσωκομματικές φωνές και ομάδες, δημιουργώντας κλίμα έντασης. Αυτό το σκηνικό στήνεται και σήμερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που κλυδωνίζεται από μια σειρά εσωκομματικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, το πρωθυπουργικό επιτελείο, όσο και να μην το αποδέχεται, διαπιστώνει ότι μία ακόμα παθογένεια των παραδοσιακών κομμάτων που κυριάρχησαν επί τέσσερις δεκαετίες μεταδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ –αυτή της οργανωμένης εσωκομματικής γκρίνιας και κριτικής. Το αρνητικό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ακούγονται όλο και περισσότερο φωνές από κυβερνητικούς βουλευτές που αμφισβητούν πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται και κυρίως διαμορφώνουν κλίμα αμφισβήτησης του κεντρικού αφηγήματος του Μαξίμου περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο. Στον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας του Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός και ενίοτε και εκνευρισμός για τη στάση πολλών βουλευτών, καθώς δίνουν και δικαιώματα στην αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει το επιχείρημά της για δίκαιη κριτική που επιβεβαιώνεται από τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΑΛΠΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ; Η κριτική βουλευτών, όχι μόνο του Νίκου Φίλη, αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της ομάδας των 53+, εστιάζεται στον τρόπο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ενώ μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει για τις μειώσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Οι περικοπές στα ποσά που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν ενισχύσει το κλίμα σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αν και θεωρούν ελεγχόμενες τις μέχρι σήμερα διαφωνίες, αρχίζουν πλέον και τις λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μάλιστα, κινούνται με στόχο να απενεργοποιήσουν μια ενδεχόμενη εκλογική πίεση και από την πλευρά κυβερνητικών βουλευτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε χθες ότι στην ΚΟ έγινε συζήτηση για πρόωρες εκλογές από πλευράς βουλευτών και απλά περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Δεν ξέρω από πού ανακαλύφθηκε ή πώς κατασκευάστηκε. Ωστόσο, τέτοιο ζήτημα δεν υπήρχε. Βεβαίως επιφυλάξεις, προβληματισμοί, πολιτικές απόψεις κατατέθηκαν στον διάλογο στην ΚΟ, όπως πρέπει να γίνεται» ανέφερε.
Η γραμμή του Μαξίμου για να αποδυναμώσει την εσωκομματική κριτική είναι ότι πρόκειται για εύλογες και θεμιτές ενστάσεις από βουλευτές και πολιτικά στελέχη. Επίσης, τονίζουν ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, στη σκιά των πληροφοριών ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον δέκα βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την περικοπή των συντάξεων, ενώ έθεσαν και το θέμα της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου από τις αρχές του 2019.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ. Το άλλο μεγάλο θέμα που προκαλεί μεγάλες εντάσεις είναι η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Αρκαδία να είναι στα… κεραμίδια και να υπάρχει μια νοητή γραμμή με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σε αυτό το κλίμα της έντασης το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε κυρίως από τις αντιδράσεις βουλευτών για μια κίνηση που σχετίζεται με τον αξιακό κώδικα του κυβερνώντος κόμματος και εντάσσεται στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις για την κυβερνητική πρωτοβουλία –και μάλιστα δέκα βουλευτών, κυρίως πασοκογενών –όσον αφορά την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια προκάλεσαν νευρική κρίση στο πρωθυπουργικό επιτελείο που απάντησε μέσω της Εφης Αχτσιόγλου.