Ενα 24ωρο προτού ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντηθούν ξανά στη Βιέννη, ο αρμόδιος επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με μια δήλωση – βόμβα στις Βρυξέλλες προϊδέασε για καταιγιστικές εξελίξεις και λύση στο Σκοπιανό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Με την –αποκαλυπτική για την πορεία των μυστικών διαπραγματεύσεων –παρέμβασή του ο αυστριακός επίτροπος αιφνιδίασε την Αθήνα και τα Σκόπια, που κινήθηκαν ωστόσο σε διαφορετική κατεύθυνση με τις αντιδράσεις τους. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαν, σημειώνοντας ότι μιλά για «τουλάχιστον μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων (της ΕΕ) με τη FYROM», καθώς «όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».
Η Αθήνα –εμφανώς ενοχλημένη, αφού το ζήτημα προκαλεί έντονους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ –επιχείρησε να διαγράψει την αισιοδοξία του επιτρόπου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών τον κάλεσε «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Κατέληξε δε ότι «το λιγότερο που μπορεί ο επίτροπος να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκαν τα Σκόπια. Ο Ζόραν Ζάεφ, αφού αρχικά χαρακτήρισε τον Γιοχάνες Χαν «πολύ καλό φίλο της Μακεδονίας», ευχήθηκε μεν οι πληροφορίες του επιτρόπου για λύση μέσα σε δύο εβδομάδες να είναι σωστές, συμπλήρωσε ωστόσο ότι αν και ο ίδιος το επιθυμεί, εκτιμά ότι αυτό δεν είναι δυνατό. «Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί (σήμερα) και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ. Την ίδια στιγμή, από το «πρόσω ολοταχώς» στο «κράτει» κινείται η υπόθεση της απόκτησης μέσω χρονομίσθωσης από την Ελλάδα δύο σύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM, από αυτές που ήδη διαθέτει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Παρά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το θέμα έφερε αιφνιδίως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι πρώτες αντιδράσεις από το Παρίσι πάντως μάλλον περιπλέκουν περισσότερο την υπόθεση της απόκτησης, αφού είναι ήδη σύνθετη λόγω του μοντέλου χρονομίσθωσης και όχι καθαρής αγοράς. Ολες οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ και το γαλλικό ναυτικό, φαίνεται, βρίσκεται σε αδυναμία παραχώρησης μιας εκ των τεσσάρων FREMM που διαθέτει λόγω των επιχειρησιακών αναγκών του.
Οι παλινωδίες για το αν θα έρθουν οι φρεγάτες στο Αιγαίο (καλοκαίρι, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης) προκάλεσαν επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε απαντήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χειρίζεται την υπόθεση με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με προσεκτική διατύπωση πήρε μεν αποστάσεις από τις ανακοινώσεις Κουβέλη, επιβεβαιώνοντας όμως ότι οι συζητήσεις με τους Γάλλους βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποφάσεις.
Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε εκτάκτως να δώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ώς τώρα ο υπουργός Αμυνας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί σε σχέση με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, επιμένει στην τοποθέτησή του, αφού, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, «στις 3 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές για το κόστος και τον χρόνο της μίσθωσης των δύο γαλλικών πλοίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα για τις FREMM παραδόθηκε την Παρασκευή στις γαλλικές Αρχές.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανοίγει και πάλι κύκλο διαπραγματεύσεων για ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το αξιόμαχον των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία, αν και συζήτησε εξαντλητικά το ΚΥΣΕΑ στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή του, αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επιχειρησιακά θεωρείται επιτακτική η ανάγκη του εκσυγχρονισμού για τη διατήρηση της ισορροπίας αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο, οι οριστικές αποφάσεις σκόνταψαν στο ετήσιο κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει η Αθήνα τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια και το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα βαρύ. Μάλιστα, η Αθήνα αναζητώντας καλύτερη κατανομή των αποπληρωμών αντί για μια εμπροσθοβαρή συμφωνία ξεκίνησε από χθες επαφές με την αμερικανική πλευρά επιδιώκοντας να καταλήξει πολύ σύντομα σε μια πιο ευέλικτη εξόφληση. Το χρονικό όριο που έδωσαν οι Αμερικανοί είναι στα τέλη Απριλίου και αν βρεθεί κοινός τόπος, είναι πιθανό να συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα του στη συμφωνία.
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το Βουκουρέστι, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών που έχουν δοκιμαστεί από εθνικισμούς, πολέμους και συγκρούσεις. Και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων χωρών.