Το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την προώθηση των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας, προκάλεσε αντιδράσεις στο κυβερνητικό μέτωπο –όχι όμως μόνο από τους ΑΝΕΛ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο – πολύ αναμενόμενο, αλλά από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Περίπου δέκα κυβερνητικοί βουλευτές, ανάμεσά τους η Γεωργία Γεννιά και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, εμφανίζονταν από την αρχή διστακτικοί να στηρίξουν το εν λόγω άρθρο, κάνοντας αρκετούς να διατηρούν επιφυλάξεις ακόμα και για το αν αυτό θα κατέβει στη Βουλή, δημιουργώντας άλλο ένα εσωκομματικό μέτωπο για την κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Από εκεί και πέρα είναι εύλογο ότι όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς» ανέφερε σε συνέντευξή της (στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο) η Εφη Αχτσιόγλου, υπερασπιζόμενη τη διάταξη –διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αφορά την υιοθεσία παιδιών, αλλά αποκλειστικά την αναδοχή.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Παρά το απαιτούμενο «μασάζ» στην ενημέρωση για το νομοσχέδιο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι οι υπογραφές μειώθηκαν, αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα. Απαντώντας στην Αχτσιόγλου, η Γεννιά με επιστολή της, την οποία συνυπογράφουν οι Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης, ζητούν εκ νέου την τροποποίηση του άρθρου: «Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα και από βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια και θεωρούν, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες, δύσκολο να εξηγήσουν τον όρο «αναδοχή», ενώ παράλληλα θεωρούν πως η διάταξη ανοίγει δρόμο και για την υιοθεσία. «Παραιτηθείτε αν διαφωνείτε» ήταν η απάντηση μέσω Facebook του Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος ζήτησε από τους διαφωνούντες να πάνε «στον πολιτικό χώρο που τους αντιπροσωπεύει».
Κι ενώ στη ΝΔ κλίνουν από την αρχή αρνητικά, στο Κίνημα Αλλαγής η συζήτηση για το θέμα έχει ανάψει. Το Συντονιστικό της ΔΗΣΥ χθες συζήτησε διεξοδικά για τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που το άρθρο τελικά παραμείνει μέσα στο νομοσχέδιο –εισηγήτρια ανέλαβε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στη Συμπαράταξη υπάρχουν βουλευτές που, όπως και στην περίπτωση τού συμφώνου συμβίωσης, αντιδρούν στην αναδοχή, όμως το γεγονός πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η (καθολική) Ισπανία την επιτρέπουν, τους κάνει να σκέφτονται διπλά το ζήτημα. «Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ σε τέτοια θέματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι υποστηρικτές του άρθρου, τονίζοντας πως ο νόμος δίνει μόνο το δικαίωμα της αίτησης αναδοχής –η απόφαση κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή. Και στο Ποτάμι ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται, καθώς κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το θέμα της αναδοχής. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση διαπιστώνει αρκετά προβλήματα πάνω στο νομοσχέδιο περί προστασίας παιδιών, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη διέκριναν και άρθρα τα οποία η παράταξη είχε καταθέσει σε πρόταση νόμου την περίοδο της συγκυβέρνησης –τα οποία όμως είχαν σκοντάψει στη ΝΔ.
Ναι: Με γνώμονα το μέλλον των παιδιών
Το κόμμα μας διακρίνεται για την προσήλωσή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μας από την ίδρυση του Ποταμιού έως σήμερα. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποφασίσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με γνώμονά μας το μέλλον των παιδιών και όχι τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γονιών. Η διασφάλιση δυνατοτήτων στα παιδιά να έχουν καλύτερες επιλογές ζωής και εξέλιξης απ’ αυτές που τους παρέχει ένα ίδρυμα. Πρέπει επιτέλους ως κοινωνία να απομακρυνθούμε από τη δουλεία των στερεοτύπων που θέλουν τους ομοφυλόφιλους σεξομανείς, παιδόφιλους και διαφθορείς. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφίσταται από τις χώρες της λοιπής Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή μου εμπειρία λέει πως όταν διασφαλίζεται η υγιής ανάπτυξη των παιδιών δεν συντρέχει κανένας λόγος άρνησης αυτού του δικαιώματος –και αυτό συμβαίνει και στις πιο δέσμιες από τον καθολικισμό χώρες. Αν συντρέχουν συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις ως προς το ζευγάρι, γιατί να μη δώσουμε την ευκαιρία σε ένα παιδί να αλλάξει πεπρωμένο, απομακρυνόμενο από τη μίζερη προοπτική που δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, μοιραία του επιφυλάσσει η ζωή σε ένα ίδρυμα; Ας απομακρυνθούμε από την υποκρισία, τις ιδεοληψίες και τα στερεότυπα, επιλέγοντας ως μοναδικό γνώμονα το μέλλον των προς υιοθεσία παίδων.
Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής του Ποταμιού
Οχι:Η κοινωνία είναι ανέτοιμη
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ηδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από την πλειοψηφία των πολιτών, κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Και ναι μεν η διάταξη δεν παρέχει τη δυνατότητα της υιοθεσίας, ωστόσο η αναδοχή ανοίγει σαφώς τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε είναι μικρή η διαφορά ανάμεσα στον τρόπο ανατροφής ενός παιδιού, είτε αυτό συνδέεται νομικά ισχυρότερα με τους θετούς γονείς ή χαλαρότερα με τους αναδόχους, αφού αποτελούν την οικογένεια που ο ανήλικος γνωρίζει. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που θεωρώ ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε αν προηγουμένως δεν συζητήσουμε τη δυνατότητα τέλεσης γάμου ομοφύλων. Γιατί εδώ δεν μιλάμε μόνο για κατοχύρωση δικαιωμάτων των ομόφυλων ενηλίκων, αλλά και για τα δικαιώματα του ανήλικου παιδιού. Ηδη προχωρούμε σε μεγάλες αλλαγές και μόλις πρόσφατα κατοχυρώσαμε νομικά τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών. Για να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα στην κοινωνία να αφομοιώνει αυτές τις αλλαγές και να τις αποδέχεται. Θέση μου είναι ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τον ψυχισμό του παιδιού, που θα βρεθεί απέναντι στις αντιδράσεις του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου ή που ενδεχομένως θα υποστεί τον χλευασμό και εκφοβισμό μιας κοινωνίας ανέτοιμης να αποδεχθεί αυτόν τον θεσμό. Για αυτό προτείνω την τροποποίηση της διάταξης, ώστε να προβλέπει τη δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια που θα κριθούν κατάλληλα, καθώς το νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, στο σύνολό του είναι εξαιρετικό και η συμβολή των νέων διατάξεων στον θεσμό της υιοθεσίας και αναδοχής είναι πολύ μεγάλη.
* Η Γεωργία Γεννιά είναι βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ