Αναυδοι έμειναν χθες το πρωί οι βουλευτές, μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis που προέρχονται από την αντιπολίτευση, όταν διάβασαν στα μέιλ τους επιστολή του Θοδωρή Δρίτσα. Σε αυτήν ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής γνωστοποιούσε ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζητούν «διήμερη παράταση για την πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο» του πορίσματός τους και προτίθενται να καταθέσουν μόνο «τον βασικό κορμό της πορισματικής τους πρότασης». Κι αυτό συνέβη μολονότι χθες ήταν η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των πορισμάτων και ενώ ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής είχε ήδη λάβει τα πορίσματα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.
Λόγω των οργισμένων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και θλιβερές μεθοδεύσεις», ο βουλευτής Σπύρος Λάππας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση αφορά «τη διόρθωση ορισμένων… συντακτικών λαθών» και η ουσία θα μείνει ίδια παρά τις όποιες προσθήκες υπάρξουν. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο γίνεται προκειμένου να προστεθούν στο πόρισμα της πλειοψηφίας απαντήσεις στα όσα καταγγέλλουν ΝΔ και ΔΗΣΥ στα κείμενά τους. «Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κατάθεσε το πόρισμα της και υπέβαλε αίτημα 48ώρου παρατάσεως στις 10:20, αφού είχε δει τα πορίσματα των άλλων κομμάτων, προφανώς αμήχανη για να απαντήσει» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν το πιο «αστείο και κωμικό» σκέλος της υπόθεσης, η οποία από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» κατέληξε «η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Θοδωρή Δρίτσα τού επεσήμανε ότι η Συμπαράταξη θα απαντήσει στην κυβερνητική μεθόδευση στέλνοντας συμπληρωματικά στοιχεία όταν κατατεθεί το τελικό πόρισμα της πλειοψηφίας.
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΝΔ – ΔΗΣΥ. Στο πόρισμά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την τακτική που ακολουθήθηκε στην Επιτροπή και κατηγορούν την πλειοψηφία για «συνειδητή επιλογή μη εξέτασης της υπόθεσης» μέσω της επίκλησης της «δήθεν» αναρμοδιότητας της Βουλής και της συστηματικής άρνησης κλήσης μαρτύρων. «Η κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσε οργανικό σκέλος της σκευωρίας που είχε εξυφανθεί και είχε προεξαγγελθεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ήδη από την ημέρα διαβιβάσεως της δικογραφίας στη Βουλή. Ενα σχέδιο σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και μάλιστα χωρίς να τους δίδεται η δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αντικρούσουν τα ούτως ή άλλως ισχνά στοιχεία», επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης. Η ΔΗΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθοδευμένη συσκότιση της υπόθεσης» προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στο κείμενο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή ερμηνεία σκοπιμότητας» το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφία ότι οι ενδεχόμενες πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας «δεν τελούνται απαραίτητα, ούτε καν συνήθως, κατά την άσκηση των υπουργικών και πρωθυπουργικών καθηκόντων», προκειμένου ο φάκελος να αναπεμφθεί στη Δικαιοσύνη χωρίς διερεύνηση.
ΤΟ ΑΤΕΛΕΣ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ. Στην ατελή πορισματική πρόταση της πλειοψηφίας που φέρει τον τίτλο «γνώμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» δίνεται απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της αρμοδιότητας. Στο 12σέλιδο κείμενο επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει συγκυριακή σκοπιμότητα» καθώς και ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια ώστε να κριθούν χωρίς ευνοϊκούς και προνομιακούς όρους παραγραφής τα όποια πολιτικά πρόσωπα φανεί ότι είναι ένοχα. «Οι αναφερόμενες π.χ. στη δικογραφία ως δωροληψίες πράξεις στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών δεν φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση (με τη στενή έννοια που προμνημονεύθηκε) των αντίστοιχων πρωθυπουργικών ή υπουργικών καθηκόντων. Κατά συνέπεια, ούτε στην περίπτωση της δωροληψίας νοείται κατά το άρθρο 86 παρ.1 Συντ. αδίκημα τελούμενο κατά την άσκηση των καθηκόντων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.