Σοκ προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση των ευρημάτων της τελευταίας έρευνας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει καταστραφεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών το 30% των κοραλλιών και δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης τους.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν κοράλλια γενετικά τροποποιημένα ώστε να αντέχουν τις συνθήκες που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Αυτό που συμβαίνει στα κοράλλια όταν αυξάνεται η θερμοκρασία είναι ότι ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που τα υποχρεώνει να απομακρύνουν τους έμβιους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω τους (άλγες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κοράλλια να ασβεστοποιούνται και να λευκαίνουν, χάνοντας τα υπέροχα χρώματά τους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην ουσία τα κοράλλια «κυριολεκτικά ψήνονται» όταν αυξάνεται η θερμοκρασία στο νερό.
Οι ερευνητές όπως αναφέρουν στην δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PNAS» χρησιμοποίησαν την τεχνική Crispr-Cas9 που αποτελεί μια καινούργια εκδοχή του μοριακού «ψαλιδιού» Crispr. Η συμβατική μέθοδος Crispr «κόβει» το DNA σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα προκειμένου να αποσιωπηθούν ελαττωματικά γονίδια. Η τροποποιημένη εκδοχή της «ανεβάζει την ένταση» της δραστηριότητας επιλεγμένων γονιδίων.
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο και ο τέταρτος σε μάζα πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Ούτε οι αποστολές που πέρασαν από τον Ουρανό (π.χ Voyager 2), ούτε τα νέας γενιάς επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να συλλέξουν στοιχεία για την σύσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Ένα από τα ερωτήματα που υπήρχαν για τον Ουρανό είναι αν τα νέφη που σχηματίζονται σε αυτόν αποτελούνται από αμμωνία ή υδροθείο.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λέστερ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Gemini North που βρίσκεται στο όρος Mauna Kea στην Χαβάη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νέφη στα ανώτερ στρώματα της ατμόσφαιρας του Ουρανού αποτελούνται από υδροθείο το οποίο έχει χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή, είναι η οσμή που έχουν τα κλούβια αβγά. Τα νέφη στους άλλους μεγάλους πλανήτες αερίων του ηλιακού μας συστήματος, στον Δία και στον Κρόνο, αποτελούνται από κρυστάλλους αμμωνίας. Ετσι η ανακάλυψη για τα νέφη του Ουρανού προσφέρει νέα στοιχεία στους επιστήμονες που προσπαθούν να διαπιστώσουν τις συνθήκες σχηματισμού και εξέλιξης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.