Αν έπρεπε να κρατήσει κανείς μια φράση από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, θα ήταν η ακόλουθη: «Δεν σκίζουμε μια συμφωνία για να πάμε στο πουθενά, χτίζουμε μια καινούργια συμφωνία που θα είναι ευρύτερη και θα καλύπτει το σύνολο των ανησυχιών μας». Η δήλωση ανήκει φυσικά στον γάλλο πρόεδρο, ο αμερικανός ομόλογός του χαρακτήρισε και χθες τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «φριχτή», «καταστροφική», «γελοία», «παρανοϊκή». Απείλησε μάλιστα επανειλημμένως την Τεχεράνη ότι «θα έχει περισσότερα προβλήματα από όσα είχε ποτέ» και «θα πληρώσει ένα τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει» αν υλοποιήσει τις απειλές της και επανεκκινήσει –σε περίπτωση που ο Τραμπ επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις –το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το κατά πόσο ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει ή όχι να «σχίσει», όπως έχει πει, στις 12 Μαΐου τη συμφωνία, δεν το μάθαμε. Ο Μακρόν ωστόσο επέμεινε στο γεγονός πως, για πρώτη φορά, Γαλλία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εργαστούν πάνω σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα συμπληρώσει την υπάρχουσα, εφόσον ο Τραμπ επιλέξει να τη διατηρήσει, ή θα την αντικαταστήσει, σε αντίθετη περίπτωση.
Οπως επισήμαινε η εφημερίδα «Le Monde», οι δηλώσεις του Μακρόν έδειξαν για μία ακόμα φορά πως οι γαλλικές Αρχές (και κατ’ επέκταση η Ευρώπη εν γένει) συμμερίζονται ουσιαστικά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον και οι διαφορές τους είναι πρωτίστως τακτικής φύσεως, αφορούν δηλαδή τα μέσα που θα οδηγήσουν στον στόχο. Γι’ αυτό και ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η νέα συμφωνία δεν πρέπει απλώς να προβλέπει, όπως η υπάρχουσα, πάγωμα της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν έως το 2025, αλλά να εξασφαλίζει πως δεν θα υπάρχει πυρηνική δραστηριότητα ούτε μακροπρόθεσμα, να βάλει τέλος στην ιρανική βαλλιστική δραστηριότητα, να δημιουργήσει τις συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή και να αναχαιτίσει την ιρανική επιρροή.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της Συρίας, με τον Μακρόν να καλεί, για μία ακόμη φορά, τον Τραμπ να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Θα επιστρέψουμε στην πατρίδα. Θέλουμε όμως να αφήσουμε ένα ισχυρό και μόνιμο αποτύπωμα» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Στα μάτια των αναλυτών, οι δύο πρόεδροι επέδειξαν εκ νέου τη διαφορετική οπτική τους: ο Μακρόν προσεγγίζει το συριακό ζήτημα περισσότερο υπό το πρίσμα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ ο Τραμπ περισσότερο υπό το πρίσμα της μάχης κατά της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.
Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο Οβάλ Γραφείο κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης Τραμπ – Μακρόν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Τραμπ να δηλώνει πως ο βορειοκορεάτης δικτάτορας –ο πάλαι ποτέ «πυραυλάνθρωπος» –συμπεριφέρεται πλέον «πολύ ανοιχτά» και «πολύ έντιμα»… Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα συναντηθεί «πολύ σύντομα» με τον Κιμ. Στη συνέχεια ωστόσο έσπευσε να επιστρατεύσει και το μαστίγιο. «Η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα λάθη των προκατόχων του. «Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε. Ισως να συμβούν καλά πράγματα· ίσως πάλι απλώς να χάνουμε χρόνο, ελπίζουμε όμως να πάνε όλα καλά για όλους» πρόσθεσε.
Παρά τις διαφωνίες τους σε ζωτικά ζητήματα, όπως το Ιράν, η Συρία, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ φρόντισαν χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον, να προβάλλουν επανειλημμένως τη δύναμη τόσο των αμερικανογαλλικών σχέσεων όσο και της μεταξύ τους σχέσης. «Αυτή η υπέροχη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ άλλαξε τον ρου της Ιστορίας» διακήρυξε ο Τραμπ ευχαριστώντας τον Μακρόν για τη συμβολή του στις πρόσφατες στοχευμένες επιθέσεις σε κέντρα παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων στη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε μάλιστα τους Γάλλους πως ο Μακρόν «θα περάσει στην Ιστορία ως ένας από τους σπουδαίους προέδρους» της χώρας.
1. Το χειροφίλημα.
Επιδεικνύοντας τη φημισμένη γαλλική αβρότητα, ο Εμανουέλ Μακρόν ασπάζεται ιπποτικά το χέρι της αμερικανίδας πρώτης κυρίας κατά την τελετή υποδοχής του στον Λευκό Οίκο
2. «Χρυσό» μενού
«Επειτα από μήνες προετοιμασιών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κι εγώ ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τη Γαλλία για το πρώτο μας επίσημο δείπνο!» είχε τουιτάρει η Μελάνια ενόψει του δείπνου που επρόκειτο να παραθέσει χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν. Σπάζοντας την παράδοση, ο Τραμπ κάλεσε ελάχιστα μέλη του Κονγκρέσου και κανέναν εκπρόσωπο του Τύπου: μεταξύ των σχεδόν 120 καλεσμένων, (θα) ήταν σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα μόλις ένας Δημοκρατικός, ο κυβερνήτης της (πρώην γαλλικής αποικίας της) Λουιζιάνας, Τζον Μπελ Εντουαρντς. Οσο για το μενού, αυτό προαναγγελλόταν ως αμερικανικό, «με πινελιές γαλλικής επιρροής»
3. Η πιτυρίδα του Μανού
«Πολύ τον συμπαθώ!», διακήρυξε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Και ο ένας και ο άλλος δεν σταματούσαν να διαφημίζουν την «ιδιαίτερη σχέση τους». Κάποια στιγμή βέβαια η διαφήμιση έφτασε στα όρια του σουρεαλισμού: «Εχουμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση, να, θα τινάξω αυτή τη νιφάδα πιτυρίδας, πρέπει να είναι τέλειος τώρα είναι τέλειος…», δήλωσε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο αμερικανός πρόεδρος κάνοντας την κίνηση που απαθανάτισε ο φακός υπό το βλέμμα του γάλλου ομολόγου του
4. Στα λευκά στον Σεζάν
Οσο οι δύο ηγέτες ήταν απασχολημένοι στον Λευκό Οίκο, Μελάνια Τραμπ και Μπριζίτ Μακρόν επισκέφθηκαν, ντυμένες αμφότερες στις αποχρώσεις του λευκού, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, αφιέρωσαν μισή ώρα σε έκθεση αφιερωμένη στον γάλλο μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Πολ Σεζάν
5. Με τα φτυάρια
Η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην έδρα του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη Δευτέρα με λίγη κηπουρική. Οπλισμένοι με φτυάρια οι δύο ηγέτες έριξαν στους κήπους του Λευκού Οίκου λίγο χώμα στις ρίζες ενός ισχυρού σε συμβολισμό δώρου του γάλλου προέδρου: ενός δενδρυλλίου βελανιδιάς από το δάσος Μπελό της Καμπανίας, τόπο μιας κρίσιμης μάχης του 1917, όταν αμερικανοί πεζοναύτες απώθησαν επίθεση των Γερμανών. Μία φωτογραφία όπως αυτή, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μη γίνει meme στο Ιντερνετ, με τους χρήστες να προσθέτουν λεζάντες όπως «Η νέα σεζόν των Sopranos είναι η καλύτερη» ή «Δεν φαίνεται και σπουδαίο αυτό το remake του Six Feet Under»