Εξι δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και μη εκκαθαρισμένων συντάξεων εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο. Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν απονομή όλων των συντάξεων σε εκκρεμότητα και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το καλοκαίρι. Οσο περνούν οι μήνες όμως, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα 3,5 δισ. ευρώ και τις εκκρεμείς συντάξεις – εφάπαξ να αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πιθανότητες τήρησης των δεσμεύσεων περιορίζονται δραστικά φουντώνοντας μία ακόμα εστία γκρίνιας από την πλευρά των δανειστών.
Το εμπόδιο των 6 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων κατά την έξοδο, τα οποία εδράζονται σε ασυμφωνία ευρωζώνης – ΔΝΤ για τους όρους και το μέγεθος της διευθέτησης του χρέους και τις διαφορετικές γραμμές κυβέρνησης – δανειστών αναφορικά με τις δεσμεύσεις και την εποπτεία της επόμενης μέρας, τα οποία αναμένεται να επαναβεβαιωθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Γερμανία θέλει να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους με όρους και προϋποθέσεις, είναι κάθετα αντίθετη σε έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό μελλοντικής ελάφρυνσης και απαιτεί ενεργοποίησή του μόνο κατόπιν τριμηνιαίων αξιολογήσεων από τους θεσμούς στην Ελλάδα. Αυτά προκύπτουν από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο δημοσίευσε χθες η «Handelsblatt». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άλλωστε επανέλαβε χθες ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα χρειαστούν σίγουρα μερικές ακόμα εβδομάδες εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μπορεί να ληφθούν έγκαιρα, πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παρά τα μπρος – πίσω τα οποία σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον από την πλευρά των δανειστών, η γενική εικόνα είναι πως παραμένει η βούληση όλων «να τελειώνουμε το καλοκαίρι».
Τα ληξιπρόθεσμα πάντως, με μαθηματική βεβαιότητα, δεν τελειώνουν μαζί με το Μνημόνιο και έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα να περιληφθούν στις ουρές προαπαιτουμένων των επόμενων μηνών, η υλοποίηση των οποίων θα υπόκειται στους νέους κανόνες αυστηρής εποπτείας.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Κατά τους υπολογισμούς του τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, η μαύρη τρύπα οφειλών του ασφαλιστικού συστήματος σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν την απονομή περισσότερων από 100.000 κύριων συντάξεων, 120.000 επικουρικών, 40.000 εφάπαξ, 10.000 μερισμάτων, την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον Ιούνιο του 2016, την επιστροφή εισφορών υγείας, τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές μη μισθωτών για το 2017 και την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις οι οποίες εκδόθηκαν από την 1η Ιουλίου 2015 έως και τις 12 Μαΐου 2016.
Μια διαφορετική εικόνα έδωσαν μετά τις καταγγελίες Βρούτση τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, οι εκκρεμότητες είναι μικρότερες. Αντί για 100.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι 75.000 (ύψους 300 εκατ. ευρώ), οι επικουρικές 100.000 (αντί για 120.000) ύψους 282 εκατ. ευρώ και τα εκκρεμή εφάπαξ, αντί για 40.000 που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, στην κυβερνητική καταμέτρηση είναι 36.000.
Οι διαφορές επί της ουσίας είναι μικρές. Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλο. Τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, ενώ είχε εξαγγείλει ότι ώς τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις.
Η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου στις 9/10/2017 δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμότητες στις συντάξεις έως τον Ιούνιο του 2018», για ναφτάσουμε στον Μάρτιο του 2018 και η υπουργός Εργασίας να αλλάξει πάλι τον χρόνο ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων δηλώνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο».
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. Ανάλογη εικόνα καθυστερήσεων και προβλημάτων επικρατεί και στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 3,4 δισ. ευρώ, με τις πληρωμές το πρώτο δίμηνο του έτους να είναι χαμηλότερες από 100 εκατ. ευρώ. Παρά το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είπε πρόσφατα στη Βουλή ότι το καλοκαίρι τα ληξιπρόθεσμα θα έχουν μηδενιστεί. Το πρώτο τεστ αναμένεται τον Μάιο. Η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ συνδέεται με την πορεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά και την πρόοδο επί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ενας νέος γύρος καθυστερήσεων στην εκταμίευση δεν θα προκαλούσε έκπληξη.