Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει μέρος της δυναμικής της από τις αρχές του έτους, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε χθες πάντως, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της. Το ευρώ εξακολούθησε να παραμένει ισχυρό, αφού η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,21 δολάρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά τη διήμερη συνάντησή του αξιολόγησε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
«Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν συζητήσαμε τη νομισματική πολιτική αυτή καθαυτή» είπε ο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη. «Είναι ξεκάθαρο ότι από την προηγούμενη συνάντησή μας όλες οι χώρες είχαν, σε διαφορετική βαθμό η καθεμία, κάποια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ή απώλεια δυναμικής».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα διεθνούς εμπορίου, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η αύξηση του προστατευτισμού. Ουσιαστικά ο Ντράγκι ανησυχεί ότι το ισχυρό ευρώ και μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου μπορεί να πλήξει τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις της ΕΕ. Το ισχυρό ευρώ αποτελεί ήδη πηγή ανησυχίας για μεγάλες βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες πωλούν τα προϊόντα τους εκτός ευρωζώνης.
Ο Ντράγκι ουσιαστικά ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του προειδοποιώντας ότι ορισμένοι δείκτες δημιουργούν προσδοκίες για ηπιότερη ανάπτυξη που απαιτεί περισσότερη προσοχή στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Στην επίσημη ανακοίνωση, η οποία δεν άλλαξε καθόλου σε σύγκριση με αυτή του Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και μάλιστα για αρκετό καιρό αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ανάπτυξη της οικονομίας κάνουν αναλυτές και οικονομολόγους να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προτού μπει για τα καλά το 2019. Αντίθετα άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη βάλει εμπρός πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.
Η προσπάθεια της ΕΚΤ να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2% έχει γίνει πιο δύσκολη από στοιχεία που δείχνουν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξης της δεκαετίας που σημείωσε τους προηγούμενους μήνες η ευρωζώνη μπορεί να μη διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε 1,3% ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση τιμών κατά 1,4% σε ετήσια βάση.