Με στόχο να συνδέσει το παρελθόν με τις μελλοντικές κινήσεις της ΝΔ κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εδωσε πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά για το θέμα, ενώ καταδίκασε πλήρως τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε πολιτικά, αλλά δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τεκμηρίωση και τους αριθμούς. Αντιπαρέθεσε, δηλαδή, τη χαμένη υπεραξία για το ελληνικό Δημόσιο από τη ματαίωση του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ το 2014, με την υποτίμηση της αξίας της επιχείρησης που έχει επέλθει τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε επίσης, συνολικά στην κυβέρνηση, την πλήρη απουσία ενός ενεργειακού σχεδίου για τη χώρα που αφορά το παρόν και το μέλλον, ενώ της χρέωσε ανυποληψία στην αντιπολίτευση που έκανε για τη ΔΕΗ το διάστημα 2012-2014. Ειδικότερα υπενθύμιζε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ως «εθνικό έγκλημα» τη μικρή ΔΕΗ και ο Αλέξης Τσίπρας απειλούσε με δημοψηφίσματα, ενώ ο Πάνος Καμμένος άφηνε υπονοούμενα για φυλακές. «Ησασταν ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδιόρθωτοι και δημαγωγοί τώρα. Αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς πάντα» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης: «Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας – Καμμένος. Στα χαρακτηριστικά, ψέμα – λαϊκισμός – τυχοδιωκτισμός».
Κατά τον ίδιον, η σημερινή κυβέρνηση απέτρεψε την ισχυρή μικρή ΔΕΗ, «την μετέτρεψε σε ανάπηρη και τώρα την εκτελεί», εκποιώντας τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές μονάδες της, χωρίς μάλιστα δανειακές επιβαρύνσεις και χωρίς επιπλέον προσωπικό. Ταυτόχρονα –σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ –η κυβέρνηση με νόμο έχει μειώσει κατά 50% τον κύκλο εργασιών της ΔΕΗ. Αυτό, όπως είπε, νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος και κατάρρευση της επιχείρησης η οποία κινδυνεύει με χρεοκοπία.
η ψηφοφορια. Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 151 ψήφους υπέρ έναντι 124 κατά, σε σύνολο 275 ψηφισάντων. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΔΗΣΥ υπερψήφισε ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ενώ απουσίαζαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης Εφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ). Παρά τις έντονες ενστάσεις που εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, Κ. Σέλτσας και Γ. Ντζιμάνης τελικώς υπερψήφισαν.
«Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα» υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Νωρίτερα είχε προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στα εργασιακά όσων μεταφερθούν στις μονάδες που θα πωληθούν. Ειδικότερα μεταβιβάζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ λαμβάνεται και ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με βάση ισχύον προεδρικό διάταγμα. Παραλλήλως, αυξάνεται η τιμή του λιγνιτόσημου που θα πληρώνουν και οι νέοι ιδιοκτήτες των μονάδων από το 1,20 στο 1,40 ευρώ.
Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυταπόδεικτο σκάνδαλο Τσίπρα». Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση «πολέμησε λυσσαλέα» κάθε λύση και οδήγησε την ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και οικονομική ασφυξία. Την πλήρη αντίθεσή του στην «εφαρμογή του μοντέλου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη ΔΕΗ» εξέφρασε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη «χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους που υπερασπίζονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».