Κλειστά πωλητήρια, αναψυκτήρια και χειμερινό ωράριο θα συναντούν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη τη χώρα τουλάχιστον ώς τα τέλη Ιουνίου, ενώ το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, όπως είχε μετά βαΐων και κλάδων ανακοινωθεί τον Ιανουάριο από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Τη διόλου κολακευτική κατάσταση, κατά την οποία η Ελλάδα χάνει τη μισή σεζόν επειδή δεν έχει προσληφθεί εγκαίρως το απαραίτητο έκτακτο φυλακτικό προσωπικό, επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής σε συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Δεν θα κρυφτώ. Εχει καθυστερήσει η διαδικασία των προσλήψεων.
Τα πωλητήρια είναι κλειστά (σ.σ.: 60), όπως και τα αναψυκτήρια (σ.σ.: 44) και θα παραμείνουν ώς τα τέλη Ιουνίου. Η προκήρυξη θα βγει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση» δήλωσε, αν και παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των εκτάκτων φαντάζει μεγάλος στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΑΣΕΠ που πρέπει να τον εγκρίνουν.
Δεσμεύτηκε μάλιστα να δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε από του χρόνου να μην επαναληφθεί η προβληματική κατάσταση, διαφορετικά θα έχει αποτύχει, όπως είπε. «Φιλόδοξο στόχο» χαρακτήρισε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την 1η Ιουνίου και δεν απέκλεισε την καθυστέρηση της εφαρμογής του.
ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ. Για να λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια πρόκειται να γίνουν ετήσιες συμβάσεις, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός φορέα (τύπου θυγατρικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων) που θα διαχειρίζεται τις παραχωρήσεις των αναψυκτηρίων, κάτι που ενδεχομένως προβλέπεται μεταξύ άλλων σε ένα μίνι νομοσχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Αλλαγές αναμένονται ως προς τους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου, ενώ μελετάται η δυνατότητα εκπτώσεων σε περίπτωση προαγοράς όσο και οι ειδικές προωθητικές εκπτώσεις για ορισμένες περιοχές. Επικαιροποίηση προβλέπεται και στα χαμηλά τέλη παραχώρησης χώρων για κινηματογράφηση, όπως και η διαφοροποίησή τους ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες. Ακόμη κι αν προχωρήσουν οι αλλαγές, η καυτή πατάτα του ΤΑΠ που έχει στην αρμοδιότητά του ο υφυπουργός (μαζί με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2021) παραμένει. Κι αυτό διότι ενώ ήδη προχωρά η αντικατάσταση των προïσταμένων λογιστηρίου και διεύθυνσης διοικητικού και οικονομικού τομέα του Ταμείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε με την υπερτιμολόγηση εκ μέρους της συνεργαζόμενης με το ΤΑΠ μεταφορικής εταιρείας (για έργο 3.000 ευρώ κόπηκε τιμολόγιο 30.000) έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται να φέρει στο φως κι άλλα ανάλογα περιστατικά.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι το θέμα του οργανισμού του Ταμείου και το ζήτημα για αλλαγή στον τρόπο καταβολής των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων: κάτι που έφερε τη ρήξη ανάμεσα στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠ (στην οποία ανήκε και ο υφυπουργός) και στη Λυδία Κονιόρδου και οδήγησε στην απομάκρυνσή τους.