«Τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι» όλο και περισσότεροι δρομείς παίρνουν μερος σε αγώνες βουνού. Και αυτό που φοβάται ένας δρομέας την ώρα που τρέχει στα κακοτράχηλα μονοπάτια είναι οι αρκούδες και το γύρισμα του ποδιού, δηλαδή το διάστρεμμα.
Για το τι θα κάνεις με την αρκούδα δεν ξέρω να σου πω, αλλά για το διάστρεμμα όλο και κάποια καλή συμβουλή έχω να σου δωσω. Με το που συμβεί το μοιραίο, σταματάς να τρέχεις και πηγαίνεις «στον πάγκο». Βάζεις πάγο στο πόδι και το τοποθετείς ψηλά. Οπως καταλαβαίνεις, για λίγο καιρό θα βλέπεις τα ρούχα του τρεξίματος κρεμασμένα. Αφού σε δει ο ορθοπεδικός και αποκλείσει κάποια πιο τραγικά ενδεχόμενα, μπορείς να ξεκινήσεις ήπιες ασκήσεις στο πόδι. Οπως κινήσεις πάνω – κάτω και κύκλους. Συνεχίζεις να βάζεις πάγο και να το ξεκουράζεις. Στόχος όμως είναι να μην ξανασυμβεί. Γιατί όταν συμβεί μια φορά το διάστρεμμα, εύκολα βλέπεις την επανάληψή του δυστυχώς. Η φυσικοθεραπεία και οι ειδικές ασκήσεις θα σε βοηθήσουν ώστε το διάστρεμμα να γίνει παρελθόν και ανάμνηση.
Ασκήσεις με λάστιχα, ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις φόρτισης θα κάνουν το πόδι πιο δυνατό. Περπάτα μέσα στο σπίτι σου ξυπόλητος για να μάθει ξανά το πόδι να πατά σωστά.
Και έρχεται η μέρα που θα πας στο γηπεδάκι να τρέξεις. Ξεκίνα πρώτα με τις ασκήσεις σου για να ζεσταθεί το πόδι, φόρα επιστραγαλίδα και αφού τελειώσεις με το τρέξιμο βάλε πάγο.
Ολα αυτά αν είναι πρώτου ή δευτέρου βαθμού διάστρεμμα. Γιατί αν είναι τρίτου βαθμού τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα. Σε αυτή την περίπτωση η μοναδική σου απασχόληση εκεί στα όμορφα μονοπάτια για λίγο καιρό δεν θα είναι το τρέξιμο αλλά το να μαζεύεις χόρτα!
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος