Οσο ο καιρός καλυτερεύει, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που σκέφτονται να ξεκινήσουν μιας μορφής άσκηση προκειμένου να χάσουν το περιττό βάρος και ειδικότερα λίπος που μάζεψαν το χειμώνα και… ειδικά το Πάσχα. Η πλειονότητα επιλέγει να ξεκινήσει τρέξιμο, ελπίζοντας μάλιστα ότι τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, η έρευνα των επιστημόνων απέδειξε ότι το τρέξιμο από μόνο του δεν μπορεί να είναι το κλειδί για την απώλεια του περιττού βάρους παρά την αύξηση του μεταβολισμού που επιτυγχάνεται.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε ποντίκια τα οποία ασκούνταν κατά διαστήματα σε τροχούς και εκτός από αυτούς, προκειμένου να δουν τις αυξομειώσεις στο μεταβολισμό τους αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειές τους εκτός άσκησης.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ενωσης Διαβήτη, τα ποντίκια που παρατήρησαν οι επιστήμονες έγιναν πιο πεινασμένα μετά τη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Ορισμένα, μάλιστα, έγιναν και πιο τεμπέλικα μεταξύ των συνεδριών άσκησης.
Τα δύο αυτά γεγονότα έδειξαν στους ειδικούς ότι αρκετές φορές αντισταθμίστηκε η επιπλέον ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα το βάρος του «εθελοντή» να παραμένει πεισματικά το ίδιο.
Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του πειράματος, επιστημονικός συνεργάτης Μοριακής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ στο Τενεσί των ΗΠΑ, Ντάνιελ Λαρκ, τα ποντίκια σταμάτησαν να ασκούνται εκτός των τροχών καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να αντισταθμίσουν τις επιπλέον θερμίδες που κατανάλωσαν κατά την άσκηση. «Οι εγκέφαλοι και τα σώματα των ποντικιών μπορούσαν να αισθανθούν πότε θα ξεκινούσε το ενεργειακό έλλειμμα από την άσκηση, με αποτέλεσμα να δίνουν βιολογικά σήματα συμβουλεύοντάς τα να επιβραδύνουν ώστε να διατηρήσουν την ενέργειά τους και να μην χάνουν βάρος», λέει ο Λαρκ.
Σωστός συνδυασμός
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της έρευνας, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η άσκηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και να συνδυάζεται με διατροφή προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Κάθε είδος αερόβιας άσκησης, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση ή η ποδηλασία, ωφελεί τον οργανισμό, καθώς αν τις εκτελέσουμε από 15 λεπτά και πάνω συνεχόμενα ενεργοποιείται ο αερόβιος μηχανισμός του σώματος» τονίζει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Πάνος Μαστρογιαννόπουλος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης για καλύτερα αποτελέσματα.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολές στον τρόπο και την ένταση της άσκησης προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί.
«Ενας μέσος άνθρωπος, όταν πάρει την απόφαση να ξεκινήσει τρέξιμο ή άλλη αερόβια άσκηση, θα πρέπει να βελτιώνει μεθοδικά τη φυσική του κατάσταση. Για αρχή μια άσκηση 15-45 λεπτών είναι αρκετή μέχρι να νιώσει ότι μπορεί να αυξήσει τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης» συμπληρώνει. Οπως εξηγεί, τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Vanderbilt ήταν αναμενόμενα, καθώς η άσκηση θα αυξήσει τις ανάγκες του οργανισμού στην κατανάλωση θερμίδων ώστε να τις αναπληρώσει και να τον επαναφέρει στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως.
«Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι η αποκατάσταση, την οποία μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα μέσα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Να καταναλώνουμε δηλαδή τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, όπως αβγά, φρούτα, ψάρια, καθώς και να κοιμόμαστε σωστά» τονίζει ο καθηγητής.