Το επιχείρημα της υπουργού είναι σωστό και πειστικό. Τόσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει πλήρη υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, κι εδώ ξεσπάει τόσος θόρυβος για την αναδοχή; Υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα στο οποίο δεν συμφέρει ούτε την ίδια ούτε τους συναδέλφους της να απαντήσουν. Σε κάποια από αυτές τις χώρες, ή σε οποιαδήποτε άλλη, κυβερνά η ριζοσπαστική Αριστερά μαζί με τη εθνολαϊκιστική Ακροδεξιά;
Τα πράγματα είναι για άλλη μια φορά απλά. Ενα κόμμα που θέλει να λέγεται αριστερό, στην προσπάθειά του να αποσυμφορήσει τα ιδρύματα, να ανακουφίσει τα ορφανά παιδιά και να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά πρότυπα, φέρνει στη Βουλή μια ρύθμιση που επεκτείνει την αναδοχή και στα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Και να ήθελε να κάνει διάκριση ανάμεσα στα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια –κάτι που δεν έχει ούτε λογική ούτε συναισθηματική εξήγηση -, δεν θα μπορούσε γιατί θα έχανε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η Κεντροαριστερά στο μεγάλο μέρος της συμφωνεί με το μέτρο, εγκαταλείποντας ευτυχώς τη στείρα άποψη πως καταψηφίζει ό,τι προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξιά αντιπολίτευση καταγγέλλει το νομοσχέδιο τόσο για πολιτικούς λόγους όσο κι επειδή στα κοινωνικά θέματα έχει παραδοθεί στον ακραίο συντηρητισμό. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, όμως, διαφωνούν για άλλη μια φορά και κάποιοι βουλευτές της πλειοψηφίας.
Μπερδεύοντας σκόπιμα την αναδοχή με την υιοθεσία, οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν είναι σωστό, η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον σχολικό περίγυρο και άλλα συναφή. Ο Δημήτρης Καμμένος, γνωστός από το διαβρωτικό του χιούμορ για την είσοδο του Αουσβιτς, έφτασε να εκφράσει φόβους για ρατσιστική αντιμετώπιση των παιδιών που θα δοθούν για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια!
Ε, δεν πειράζει, λένε στο Μαξίμου, ας μην ψηφίσουν όλοι αυτοί, έχουμε τα κορόιδα του Κινήματος Αλλαγής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, μάλιστα, δεν μπορεί να κρύψει την οργή του: όσοι διαφωνούν να φύγουν, έγραψε στο Facebook. Eννοεί άραγε μόνο τους βουλευτές του κόμματός του ή περιλαμβάνει κι εκείνους των ΑΝΕΛ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης; Είναι δηλαδή διατεθειμένος να επιστρέψει στην αντιπολίτευση υπερασπιζόμενος τις αρχές του ή απευθύνει εκκλήσεις εκ του ασφαλούς;
Αν κρίνουμε από τη χθεσινή ψηφοφορία για τη ΔΕΗ, οι διαφωνούντες και καταγγέλλοντες θα στοιχηθούν για άλλη μια φορά πίσω από τη γραμμή. Το πολύ πολύ όσοι δεν μπορούν να αντέξουν τόση πρόοδο να μην είναι παρόντες την ημέρα που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Οσο για τη Θεανώ Φωτίου, θα επιδείξει αυτή τη φορά ιδιαίτερη κοσμιότητα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δεν θα τους κατηγορήσει ότι είναι με τους δανειστές ούτε ότι λένε ψέματα. Ακόμη και φιλάκια μπορεί να τους στείλει. Το κόμμα της άλλωστε «σοσιαλδημοκρατικοποιείται».