Με μια στεγνή και άνευρη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η τριμερής συνάντηση της Βιέννης για το Σκοπιανό, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι τήρησαν σιγή ασυρμάτου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν αργότερα και τετ α τετ δείπνο εργασίας. Οπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Ονοματολογικό. Η πρώτη εξ αυτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (3-4 Μαΐου) στο περιθώριο της συνάντησης για τη διασυνοριακή συνεργασία (με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας).
Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΜΙΤΣ. Οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο, αλλά από τα διπλωματικά συμφραζόμενα δεν προέκυπτε αργά χθες κάποια εξέλιξη, προφανώς υπό το βάρος της παρέμβασης του κοινοτικού επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας Γιοχάνες Χαν.
«Οι δύο υπουργοί μιλούν ως γνώστες του ζητήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Νίμιτς, θέλοντας προφανώς να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επιμένουν, ο καθένας από την πλευρά του, ότι έχουν δίκιο. «Συζητήσαμε τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των μερών, ασχολούμενοι με το Ονοματολογικό. Ηταν μια έντονη συζήτηση, εγκάρδια όμως σε προσωπικό επίπεδο. Οι δύο πλευρές είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης» σημείωσε ο ειδικός μεσολαβητής.
Μοιάζει σαφές ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις συνομιλίες έχουν επενδυθεί σημαντικές ελπίδες από τον διεθνή παράγοντα, αν και δεν λείπουν ξένοι διπλωμάτες που εμφανίζονται πλέον απαισιόδοξοι για την εξέλιξή τους.
ΣΤΟ ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί προβλέπεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πέραν των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν και για τις εξελίξεις στο Ονοματολογικό, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο, όπου αρκετοί θα ήθελαν να δουν να προσκαλείται ως ένταξη η ΠΓΔΜ.