«…Αν υπονοείτε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ο στόχος της όλης αυτής συζήτησης είναι να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του κ. Κουβέλη και του κ. Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ρήγμα».
Με αυτήν τη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διαλύσει τις φήμες και τις εντυπώσεις για κακές σχέσεις και προβληματική συνεργασία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, που παραλίγο να λάβουν χαρακτηριστικά ναυμαχίας, με αφορμή την υπόθεση της απόκτησης γαλλικών φρεγατών και τις αντίθετες δηλώσεις των υψηλών αξιωματούχων του «Πενταγώνου».
Επειδή όμως «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», όσο πειστικός κι αν επιχείρησε να εμφανιστεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η εικόνα και μόνο των δύο υπουργών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνος ο Πάνος Καμμένος τα είπε όλα. Στη μεγάλη και επιβλητική αίθουσα ενημερώσεων του ΓΕΕΘΑ, αυτή όπου συνήθως παρουσιάζονται πολεμικά σχέδια, οι δύο υπουργοί κάθισαν δίπλα ο ένας στον άλλον, αλλά άφησαν αρκετή απόσταση να τους χωρίζει. Από την ώρα που ξεκίνησε η συνέντευξη και για περίπου πενήντα λεπτά που ο Καμμένος απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικές και με τις γαλλικές φρεγάτες, οι δυο τους δεν αντάλλαξαν όχι μόνο ούτε μία κουβέντα, αλλά ούτε ματιά.
Μόνο στο τέλος, όταν κλείνοντας τη συνέντευξη ο υπουργός ρώτησε τον αναπληρωτή αν έχει να συμπληρώσει κάτι, εκείνος σηκώνοντας και τα δύο χέρια απάντησε αρνητικά.
Τα όσα έγιναν με την πιθανή χρονομίσθωση των γαλλικών FREMM και κυρίως τα όσα ακολούθησαν μετά τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αποκάλυπτε σχεδιασμό για άφιξη των δύο FREMM στο Αιγαίο ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, ήταν ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη πολύπαθη σχέση των δύο υπουργών. Τα σημάδια της δύσκολης συγκατοίκησης είχαν φανεί πολύ νωρίς, την επομένη κιόλας του ανασχηματισμού που έφερε τον Φώτη Κουβέλη στο «Πεντάγωνο». «Δεν έχω εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική μου ταυτότητα στον κ. Καμμένο» είχε διαμηνύσει τότε ο αναπληρωτής υπουργός περιχαρακώνοντας τον χώρο και τον ρόλο του.
Λίγο αργότερα, νάρκη στις σχέσεις υπουργού και αναπληρωτή υπουργού αποτέλεσε η διαφορετική τους προσέγγιση στην υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Για «ομήρους» έκανε αμέσως λόγο ο Πάνος Καμμένος, που πολύ σύντομα δέχτηκε κριτική από τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος διαπίστωνε ότι ο όρος «ομηρεία» έχει διαφορετικό περιεχόμενο στο νομικό επίπεδο και είχε χαρακτηρίσει «υπερτροφικό» λόγο τις κουβέντες περί ομηρείας.
Οι πληροφορίες για την ενοικίαση των FREMM ήταν το κερασάκι στην τούρτα, καθώς ο μεν Κουβέλης αποκάλυψε έναν σχεδιασμό, ο δε Καμμένος (όταν ενημερώθηκε) κράτησε μικρό καλάθι, ενώ σήμερα –προφανώς με εντολή Μαξίμου –επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα υποστηρίζοντας από τη μια ότι δεν υπάρχει συμφωνία, δίνοντας από την άλλη όμως θολές απαντήσεις που είναι ανοιχτές σε ερμηνείες.
Γερμανικές μουρμούρες. Πίσω από τις αποστάσεις, τις χλιαρές διαψεύσεις Κουβέλη και την ασάφεια των απαντήσεων για τις φρεγάτες φαίνεται ότι κρύβεται ο προβληματισμός για τη μεγάλη παρτίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με σκακιέρα το Αιγαίο και το ελληνικό οπλοστάσιο.
Γεύση αυτού του ανταγωνισμού έδωσε δημοσίευμα του «Spiegel» που αναφέρει, μετά τις πληροφορίες για τις γαλλικές φρεγάτες, ότι στελέχη του κόμματος των Φιλελευθέρων ζητούν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με το ζήτημα, ενώ ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Οτο Φρίκε φέρεται να υποστήριξε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε συμφωνία υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Βερολίνο υπάρχουν υποψίες ότι η Γαλλία μπορεί και να στήνει παγίδα βοηθώντας την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους για να πουλήσει φρεγάτες στην Αθήνα, ενισχύοντας τον ναυπηγοεπισκευαστικό της τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα σενάρια που έχουν δημοσιευτεί, Αθήνα και Παρίσι εξέτασαν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης για την αγορά γαλλικών πολεμικών πλοίων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν διακρατήσει οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενδεχομένως το Βερολίνο να πιέσει την ελληνική πλευρά για να αποσπάσει δεσμεύσεις πριν από την απόδοσή τους στην Αθήνα.
Τελευταίο και καθόλου ασήμαντο στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πριν από την ερμηνεία των προθέσεων, είναι το ότι στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό οι γερμανικές εταιρείες κατείχαν στις παραγγελίες τη μερίδα του λέοντος με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200 αλλά και τα υποβρύχια, παλαιότερα και νέα.