Στο μεταξύ με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, κρυπτόμενο στο Τwitter (!), στενοί συνεργάτες του προσπαθούσαν χτες να περιορίσουν το διαστημικό ναυάγιο που προκάλεσε η παραίτηση – βόμβα από την προεδρία του ΕΛΔΟ του διακεκριμένου ακαδημαϊκού. Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να λειτουργήσουν ως ασπίδα του Παππά, τόσο ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όσο και ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς έφτασαν σε σημείο να υποστηρίξουν ότι ο επί χρόνια διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA «είναι θεωρητικός αστροφυσικός» και πως «υπάρχουν και άλλοι έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό».
Αμεση ήταν η αντίδραση Κριμιζή, ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, απάντησε στις δηλώσεις των συνεργατών του Παππά αλλά εμμέσως και στον ίδιο, τους οποίους κατηγόρησε «για επιλεκτική μνήμη», αποκαλύπτοντας ότι είχαν αρνηθεί ακόμα και να συναντηθούν μαζί του! Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαγκλάρα, που ανέφερε πως ο Κριμιζής «πήγε δύο φορές στη δουλειά του και δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό για να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του Οργανισμού», ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός απάντησε: «Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Το ΔΣ του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών εκάστη, και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό”…».
Στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός αποκαλύπτει ότι ο Μαγκλάρας αρνιόταν να τον δεχτεί εν γνώσει του υπουργού, επισημαίνοντας: «Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο – σ.σ. του ΕΛΔΟ – να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Ολα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. υπουργό».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΛΔΟ, ο Κριμιζής αναφέρει: «Το γεγονός ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα “προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου, γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ”, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ; Επίσης, γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ, ούτε λογιστή, ούτε νομικό σύμβουλο μετά από δύο εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού;».
Η αλήθεια στα πρακτικά. Σε ό,τι αφορά σχόλια του νέου προέδρου του ΕΛΔΟ, ότι πέραν του Κριμιζή «υπάρχουν και άλλοι έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό» και πως ο ίδιος «είναι θεωρητικός αστροφυσικός», ο επί χρόνια διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA, απάντησε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο: «Δεν νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει.
Ωστόσο, του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάρτισή του, ο Κριμιζής αναφέρει: «Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής – κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών και στη Γη και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Ολα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις».
Ποιοι θα καλύψουν τις κενές θέσεις
Οι ξαφνικές παραιτήσεις Κριμιζή, Πιλαφτσή αλλά και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ ανάγκασαν τον υπουργό Νίκο Παππά να προχωρήσει αργά χθες το βράδυ στην κάλυψη των κενών θέσεων στο πρώτο ΔΣ του Οργανισμού, μόλις έναν μήνα από την αρχική συγκρότησή του!
Ετσι, εκτός του νέου προέδρου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά που είχε ανακοινωθεί, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου διορίζεται ο πλωτάρχης Γεώργιος Μαντζούρης, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Σε θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ διορίζονται ο Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, μηχανικός – αεροναυπηγός και πρώην τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), και ο Αντώνιος Πασχάλης, καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κρύφτηκε στο Τwitter
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για δεύτερη μέρα χτες …κρύφτηκε στο Τwitter! Κατά την προσφιλή του τακτική, απέδωσε τον σάλο που προκλήθηκε με την παραίτηση Κριμιζή στην ανάδειξη του θέματος από τον Τύπο.
«Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν», ήταν το ένα tweet του.
Ακολούθησε και δεύτερο tweet του υπουργού Διαστήματος, το οποίο αναπαρήγαγε (σε retweet) κείμενο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το κείμενο αυτό φιλοξενούσε κοινή δήλωση τεσσάρων πανεπιστημιακών της περιφέρειας, η οποία διανεμήθηκε «επιλεκτικά» τη νύχτα της Πέμπτης, προκειμένου να διασωθεί το διαστημικό όνειρο του υπουργού.
Παρέμβαση της ΝΔ. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε: «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον ΕΛΔΟ του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια. Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατ. που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ΕΛΔΟ;».