Σε «εξαιρετικά καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ώρα που το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριπτε για τρίτη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Επισήμως στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα της Ομογένειας και του Πατριαρχείου, χωρίς να γίνεται αναφορά στο θέμα των δύο στρατιωτικών και σε νέα πρωτοβουλία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν την τακτική που επιλέγει να ακολουθεί το Φανάρι, η οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και να έχει γίνει δεν θα ανακοινωθεί έως ότου να αποδώσει καρπούς. Και μένουν σε αυτό. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Ερντογάν αναφέρεται πως εμφανίστηκε εγκάρδιος, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας. Η συνάντηση ακολούθησε την «επίθεση φιλίας» του τούρκου προέδρου τις προηγούμενες μέρες καθώς η χώρα βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Είναι προφανές ότι η εικόνα ενός συνομιλητή με όλες τις πλευρές μπορεί να φανεί χρήσιμη και να δημιουργήσει συμμαχίες. Σε αυτό τον σχεδιασμό που υπαγόρευσε λίγα 24ωρα νωρίτερα τις δηλώσεις για καλή γειτονία, ειρηνική συνύπαρξη, ακόμα και την παραδοχή ότι η Τουρκία έκανε λάθος και οδήγησε τους Ρωμιούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, ο Ερντογάν επιχείρησε να εντάξει και τις υποσχέσεις του στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
55 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συνάντησης, ωστόσο, γινόταν γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ το τρίτο «όχι» σε αίτημα αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη, που κρατούνται στην Αδριανούπολη περισσότερο από 55 μέρες, με το δικαστήριο να επαναλαμβάνει το γνωστό πλέον σκεπτικό του, θεωρώντας ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες ώστε να επιτρέπουν στους δύο να περιμένουν να δικαστούν ελεύθεροι. Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα οι δύο στρατιωτικοί δεν γνωρίζουν το κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνονται, αφού δεν έχει κατατεθεί από τον εισαγγελέα, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο εύθραυστη.
Η απόρριψη του αιτήματος ωστόσο ήταν αναμενόμενη, αφού ο Ερντογάν συνδέει ανοιχτά πλέον το ζήτημα των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι στην Τουρκία κατηγορούνται για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και βρίσκονται στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, θέτοντας ευθαρσώς θέμα ανταλλαγής.
ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΪΑΤ. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται μετά την ανακοίνωση και της τρίτης απόρριψης αποφυλάκισης η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έστειλε εμμέσως πλην σαφώς διπλωματικό μήνυμα στην Αγκυρα χθες από την Τρίπολη: «Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ζήτημα με τους δύο στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα και ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα».
Η διπλή γλώσσα από τον Ερντογάν αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, ενώ το μέλλον των δύο στρατιωτικών μας συνδέεται άμεσα πλέον με τους εκβιασμούς τόσο για τους οκτώ αξιωματικούς όσο και για τους χαρακτηριζόμενους γκιουλενιστές από το τουρκικό καθεστώς που σύμφωνα με αξιωματούχους της γείτονος «βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα» για να διαφύγουν από τη Δικαιοσύνη.