Οι συζητήσεις με τους κεντρικούς τραπεζίτες ανέκαθεν μου φαίνονταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. «Θα υπάρχουν capital controls και μετά τη λήξη του προγράμματος;» ρώτησα χθες τον Γιάννη Στουρνάρα. Η πρώτη ερώτηση γέννησε και μια δεύτερη: «Πώς είναι δυνατόν να τελειώνει ένα πρόγραμμα και η χώρα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε capital controls;» –θυμίζω πως η Ελλάδα είναι σε καθεστώς περιορισμού κίνησης κεφαλαίων από το μακρινό 2015, τότε που ο άντρας της Δανάης «έκλεισε τις τράπεζες». Από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Στουρνάρας έδωσε την εξής (επική) απάντηση: «Οταν βγούμε από το πρόγραμμα, θα αρθούν τα capital controls, και όχι πριν βγούμε». Μου εξήγησε πως, για να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών, πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους. «Πραγματική μείωση» έσπευσε να επισημάνει. «Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για πλήρη άρση. Θα εξαρτηθεί βέβαια αυτό και από το τι θέλουν οι Γερμανοί». Επειδή, βέβαια, στο παρελθόν ο Στουρνάρας έλεγε πως τα capital controls θα αρθούν μόνο αν επιστρέψουν τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα, τον ρώτησα εάν τώρα, που πάμε για λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, τα χρήματα γυρνούν στις τράπεζες. «Υπάρχει μια ροή, όχι τόσο μεγάλη όσο θα την περιμέναμε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, χρήματα επιστρέφονται» μου απάντησε.
Στο Μαξίμου «βλέπουν» ευρωπαϊκή στήριξη
Εχω την αίσθηση ότι μια επιχείρηση –πώς να το πω; –προπαγάνδας από το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη, με θέμα τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Οι διάφορες κυβερνητικές πηγές μου επιμένουν ότι πρόκειται για επίσκεψη που πρέπει να εκληφθεί ως κίνηση υψηλού συμβολισμού. Τύπου η Κομισιόν στηρίζει την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια ύστερα από οκτώ χρόνια.Λένε, μάλιστα, ότι αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα. Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Τι θα πει ο Τσίπρας στον Γιούνκερ
Με αφορμή όλα τα παραπάνω που μου μετέφεραν, λοιπόν, ρώτησα και έμαθα τι άλλο θα συζητήσουν σήμερα στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον Γιούνκερ. Οι πληροφοριοδότες μου στο πρωθυπουργικό επιτελείο με ενημέρωσαν ότι θα τεθούν επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση –διατείνονται δε ότι θα κλείσει κανονικά –και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας. Οταν έθεσα –μετ’ επιτάσεως, ομολογώ –το θέμα της εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2018, κυβερνητικοί παράγοντες μου είπαν ότι αυτή θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.Α! Μην ξεχάσω, ο Τσίπρας θα βάλει, λένε, στο τραπέζι και ζητήματα περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και Προσφυγικού.

Ομιλία σε φιλελεύθερο άντρο
Χθες, λέει, μίλησε στη London School of Economics οΔημήτρης Παπαδημούλης. Με θέμα; «Ευρώπη για τους λίγους ή για τους πολλούς;». Εγώ μια απορία έχω: Πώς άντεξε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να πάει μέσα σε ένα κατεξοχήν φιλελεύθερο άντρο; Κατά τη δική του οπτική, πάντα, γιατί για βρετανικά δεδομένα η LSE είναι ένα από τα πιο liberal πανεπιστήμια κι αυτό εκλαμβάνεται ως προτέρημα.

Δεν είχε τίποτα να πει

Αν κάτι έκανε εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν χθες λάιβ τη συνέντευξη τουΠάνου Καμμένουήταν το τέλος της. Τι εννοώ; Αφού είπε ό,τι είχε να πει, αφού δηλαδή διέψευσε τονΦώτη Κουβέληπου καθόταν δίπλα του, ρώτησε μήπως θέλουν να πουν κάτι ο αναπληρωτής του ή οι αρχηγοί. Κι οΚουβέληςείπε κάτι σε στυλ «όχι, όχι». Για όποιον δεν είχε καταλάβει από την αρχή ποιος κάνει κουμάντο εκεί στο υπουργείο.

Ο «Μακεδονομάχος» στο Βελλίδειο

Δεν έχω αμφιβολία ότι οΒασίλης Λεβέντηςεπιστρέφει ως «μακεδονομάχος» στον Βορρά με το μυαλό στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλωστε, στα απρόσμενα αποτελέσματα σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης οφείλει εν πολλοίς και την κοινοβουλευτική παρουσία του από τον Ιανουάριο του 2015. Κι επειδή το κόμμα δημοσκοπικά φαίνεται να «τσιμπάει» όσο πληθαίνουν οι συναντήσεις τουΚοτζιάμε τονΝτιμιτρόφ, δικαιολογώ απόλυτα και την απόφαση για μαζική συγκέντρωση της Ενωσης Κεντρώων στο Βελλίδειο, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, αποκλειστικά για το Σκοπιανό. Τυπικώς, η εκδήλωση οργανώνεται από το ίδρυμα Ηγέτες του Κέντρου, αλλά ιθύνων νους είναι ο πρόεδροςΛεβέντηςπου θα είναι, βέβαια, και ο κεντρικός ομιλητής. Για τον στόχο της πρωτοβουλίας, αρκεί να μεταφέρω το μήνυμα της πρόσκλησης προς τους Θεσσαλονικείς: «Η Μακεδονία δεν παραχωρείται. Ο Βασίλης Λεβέντης δεν κάνει πίσω. Τώρα θα φανεί ποιοι τιμούν την ψήφο σας…».