Ο στόχος ήταν ο νέος κεντροαριστερός φορέας να μετατραπεί λίγο περισσότερο σε κόμμα –και αυτό φαίνεται πως, αργά αλλά σταθερά, επιτυγχάνεται. Με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι τα τέλη Ιουνίου το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συγκροτήσει τις οργανώσεις του σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο –κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτές θα αποτελέσουν θεμέλια ικανά να στηρίξουν την Κεντροαριστερά ακόμα και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο φθινόπωρο.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Παρότι τα στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους για την πορεία του νέου φορέα, η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί, από μόνη της, μεγάλο ζήτημα για τον χώρο. Μια για τα άλλα κόμματα κανονική διαδικασία, σ’ αυτήν την περίπτωση αποτελεί ιδιαίτερο γεγονός, αφού για πρώτη φορά όλοι οι σχηματισμοί θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα, όχι για να ακούσουν την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, αλλά για να συζητήσουν επί της ουσίας. Οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας έβγαλαν λευκό καπνό, με τη σύνταξη ενός πρώτου χρονοδιαγράμματος και την πρόταση για δημιουργία δομών στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κομμάτων του χώρου. Η προετοιμασία δεν αφορούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι σχηματισμοί ανέλαβαν ο καθένας να καταθέσει τις ιδέες του για ονόματα και αρμοδιότητες, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε τομέα πολιτικής (οι οποίοι προσδιορίστηκαν με λεπτομέρεια στο προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο) θα αντιστοιχεί μία 11μελής γραμματεία, για τη συγκρότηση της οποίας θα ακολουθηθεί αναλογικό μοντέλο «τύπου Κεντρικής Επιτροπής». Κάθε γραμματεία θα ενισχύεται από άλλα 24 μέλη, που θα αναλάβουν να τρέχουν θέματα της επικαιρότητας –ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο τομέας του «ψηφιακού κόμματος» και το forum νέας γενιάς, όπου τον τελευταίο καιρό δίνουν ιδιαίτερο βάρος. Ο επικεφαλής κάθε γραμματείας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί σε όλες τις περιπτώσεις, αν και μερικές είναι λίγο πιο εύκολες από τις άλλες, όπως για παράδειγμα στη γραμματεία Επικοινωνίας, που θεωρείται βέβαιη η επιλογή του Δημήτρη Τσιόδρα. Στην οργάνωση του περιφερειακού δικτύου, η αντίστοιχη γραμματεία αυξάνει τα μέλη της σε 13 και θα έχει την ευθύνη τόσο για τις κεντρικές δράσεις όσο και για την ανάπτυξη των θεματικών δικτύων –αυτή η γραμματεία θα αναλάβει να βοηθήσει τον νέο γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στο έργο του.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Κάθε περιοχή θα έχει το δικό της ξεχωριστό περιφερειακό γραφείο, το οποίο θα απαρτίζεται από νομαρχιακή επιτροπή και τοπική οργάνωση. Οπως φαίνεται, με βάση την εισήγηση της ηγεσίας, μέχρι τις 7 Μαΐου θα συγκροτηθούν οι Νομαρχιακές, ενώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα κατανεμηθούν γεωγραφικά σε δήμους και δημοτικά διαμερίσματα. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση, η οποία θα αναδείξει τον γραμματέα και τον αναπληρωτή, με παράλληλη κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά θέμα και δήμο. Στα μέσα του μήνα, ο Χριστοδουλάκης φέρεται ότι προτείνει και τις πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις, στις οποίες θα καλούνται όλοι και οι οποίες θα έχουν θέμα την οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε τοπικό επίπεδο έως το τέλος Ιουνίου, όπου σε γενικές συνελεύσεις θα πρέπει να συζητηθεί η προγραμματική πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα και οι προγραμματικές θέσεις.