Οι επιθέσεις στους Εβραίους στη Γερμανία «αποτελούν επιθέσεις εναντίον όλων μας», δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την εβραϊκή κοινότητα που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας εν μέσω ανησυχιών για το διογκούμενο κύμα αντισημιτισμού.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην γερμανική πρωτεύουσα με κεντρικό σύνθημα «Το Βερολίνο φοράει κιπά», ενώ έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως η Κολωνία, το Πότσδαμ, η Ερφούρτη και το Μαγδεμβούργο. Μάλιστα για όσους δεν έχουν κιπά, το θρησκευτικό σκουφάκι που φορούν οι άνδρες εβραϊκού θρησκεύματος (ως υπενθύμιση ότι ο Θεός είναι πάνω απ’ όλους), η εφημερίδα «ΤΑΖ» δημοσίευσε χθες οδηγίες ώστε να φτιάξει κάποιος μόνος του με πατρόν που μπορούσε να κόψει από την εφημερίδα.
Η ανησυχία προκαλείται έπειτα από επίθεση την περασμένη εβδομάδα σε έναν ισραηλινό άραβα που φορούσε κιπά –το φορούσε για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις. Τρία άτομα του επιτέθηκαν φραστικά ενώ ένας Σύρος Παλαιστίνιος τον χτύπησε με τη ζώνη του. Η δημοσιοποίηση της επίθεσης αυτής οδήγησε σε μια σειρά αναφορών για εκφοβισμό παιδιών Εβραίων στα σχολεία και άλλων επιθέσεων.
Επειτα απ’ όλα αυτά, την Τρίτη, ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ συνέστησε σε όσους Εβραίους κυκλοφορούν σε μεγάλες πόλεις να μην φορούν κιπά. Ο Σούστερ δήλωσε ότι η χρήση κιπά είναι σωστή επί της αρχής, αλλά ότι ο ίδιος καλεί τους Εβραίους να το αποφεύγουν δημοσίως και να επιλέγουν ένα καπελάκι μπέιζμπολ ή κάτι άλλο για να καλύπτουν το κεφάλι τους. Η σύσταση του Σούστερ προκάλεσε αντιδράσεις, το θέμα διογκώνεται. Μόλις προχθές ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, μουσικός διευθυντής της μιας από τις δύο μεγάλες όπερες του Βερολίνου, ανακοίνωσε πως επιστρέφει τα μουσικά βραβεία Echo με τα οποία έχει τιμηθεί στη Γερμανία επειδή τιμήθηκαν με αυτά πρόσφατα δύο ράπερ στα τραγούδια των οποίων υπήρχαν «αντισημιτικοί, μισογυνικοί και ομοφοβικοί στίχοι».
Χθες χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στις συγκεντρώσει σε διάφορες γερμανικές πόλεις φορώντας κιπά. «Οι Εβραίοι δεν πρέπει ποτέ πια να φοβούνται στη Γερμανία όταν δείχνουν πως είναι Εβραίοι», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ. Από το 1991 ο αριθμός των Εβραίων που εντάχθηκαν στη θρησκευτική τους κοινότητα έχει τριπλασιασθεί στη Γερμανία και έχει ξεπεράσει τους 100.000, κυρίως λόγω της έλευσης πολλών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η εφημερίδα «Tagesspiegel», επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο σημειώνονται στη Γερμανία 4 αντισημιτικά εγκλήματα καθημερινά –αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και το 2016. Η πλειοψηφία, 1.377 από 1.452, γίνεται από ακροδεξιούς. Αλλωστε πολλά μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία επιδίδονται συχνά σε φραστικές επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας την ίδια ώρα που στελέχη του κατηγορούν για αντισημιτισμό τους άραβες πρόσφυγες που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία.
Ο Σούστερ κάλεσε και τις μουσουλμανικές κοινότητες να αντισταθούν στον αντισημιτισμό. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στην έλλειψη ανοχής», τόνισε. Τις χθεσινές διαδηλώσεις στήριξαν οι μουσουλμανικές και τουρκικές κοινότητες. «Εάν θελεις να αντιμετωπίσεις την ισλαμοφοβία τότε δεν μπορείς να ανεχθείς ούτε τον αντισημιτισμό», δήλωσε ο Γκοκάι Σοφούογλου, επικεφαλής των τουρκικών κοινοτήτων στη Γερμανία. «Και όλοι γνωρίζουμε πού οδήγησε ο αντισημιτισμός στη γερμανική ιστορία».

ΒΑΥΑΡΙΑ

Βάζουν σταυρούς σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια

Ενας σταυρός θα κρέμεται σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στη Βαυαρία από την 1η Ιουνίου, έπειτα από απόφαση της τοπικής κυβέρνησης του γερμανικού κρατιδίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μάρκους Σόντερ, ο σταυρός τοποθετείται ως σύμβολο της χριστιανικής πολιτισμικής ταυτότητας «και όχι ως σύμβολο θρησκείας». «Θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να προβάλουν την ταυτότητά τους», τόνισε αφού φωτογραφίστηκε να τοποθετεί ξύλινο σταυρό, δώρο ενός πρώην καρδιναλίου του Μονάχου, σε τοίχο του πρωθυπουργικού του γραφείου.

Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές καταγγελίες για παραβίαση της ουδετερότητας, ο σταυρός δεν χρειάζεται να επιδεικνύεται σε τάξεις σσχολείων ή άλλες αίθουσες δημοσίων κτιρίων –αρκεί να βρίσκεται σε κάποιο προθάλαμο. «Οι πολίτες απλά θα περνούν από εκεί και έτσι δεν θα προσβάλλονται», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν.
Οι αντιδράσεις βέβαια της αντιπολίτευσης είναι πολλές, καθως κατηγορεί την περιφερειακή κυβέρνηση για υποκρισία ενόψει των εκλογών. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση, αδελφό κόμμα στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, είναι αντιμέτωπο με έντονο ανταγωνισμό από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το κόμμα είχε πάρει αποστάσεις από την απόφαση της Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, που πλέον είναι ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε μάλιστα μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ότι «το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Γερμανία».